Štedljiva ljevičarka koja je uzdrmala Madrid

Kao gradonačelnica, Manuela Karmena je dug Madrida, od nekoliko milijardi eura, smanjila skoro za polovinu. Često na posao donosi ručak u plastičnoj posudi
2951 pregleda 1 komentar(a)
Manuela Karmena, Foto: Wikimedia Commons
Manuela Karmena, Foto: Wikimedia Commons

Konzervativni rivali su je demonizovali kao rasipnicu, bivšu komunistkinju koja će za kratko vrijeme spiskati budžet. Međutim, četiri godine kasnije, gradonačelnica Madrida Manuela Karmena je na putu da osvoji još jedan mandat pošto je dug grada od više milijardi eura smanjila skoro za polovinu.

Njene ljevičarske pristalice su je kritikovale zato što se povinovala madridskom moćnom poslovnom lobiju.

Karmena (75) je šokirala španski politički establišment 2015. kada je osvojila titulu gradonačelnice ultraljevičarskom kampanjom u kojoj je, između ostalog, obećala da će dovesti u red finansije grada i iskorijeniti korupciju nakon više od dvije decenije vladavine konzervativne Narodne partije.

“Njujork tajms” piše da je ona nesumnjivo iskoristila pozitivnu promjenu u španskoj ekonomiji nakon duge recesije koja je okončana 2013. godine. A Madridu je nacionalna vlada bila nametnula ograničenja potrošnje kako bi spriječila kolosalne projekte započete tokom španskog građavinskog buma.

Karmeni se, ipak, odaju zasluge zato što je donijela osvježavajuće štedljivi stil upravljanja gradskom administracijom koja je bila navikla na uživanje o trošku države. Njena uprava je smanjila dug grada na 2,7 milijardi eura sa 4,8 milijardi.

Od kada je postala gradonačelnica, Karmena izbjegava pompu iako radi u jednoj od najimpozantnijih gradskih zgrada koja je kupljena i pretvorena u gradsku skupštinu za vrijeme mandata njenog prethodnika Alberta Ruiza Galjardona, po cijeni od 500 miliona eura.

Umjesto da koristi prostranu kancelariju svog prethodnika, Karmena je izabrala manji susjedni prostor. Posjetioci koji dođu na ručak često budu počašćenim jelom koje je ona pripremila. U danima kada nema gostiju, Karmen donosi sebi ručak u plastičnoj posudi.

“Nema puno gradova čiji gradonačelnik ide na pijacu da kupi hranu od svog novca, ide autobusom sa cegerom punim namirnica i potom kuva u kuhinji iznad kancelarije”, kaže Havijer del Pinjo, voditelj radijske emisije koji je zvao Karmenu da gostuje.

“Ona ima čisti i brižljiv imidž, zbog čega je teško zamisliti da će se tokom njenog mandata desiti bilo šta koruptivno - za razliku od onoga što se dešavalo u Madridu prije nje”.

U toku je nekoliko istraga o mogućoj prevari i većina se odnosi na javne tendere koje su dodjeljivali konzervativni političari koji su upravljali Zajednicom Madrid.

Ipak, skromna gospođa Karmena izaziva ljutnju. Njen sekularizam je uznemirio mnoge katolike, piše “Njujork tajms”, iako je u februaru posjetila papu Franja kako bi razgovarali o migraciji. Nakon nedavnih uskršnjih praznika, konzervativni kandidat za gradonačelnika Hose Luis Martinez-Almeida kritikovao je Karmenu zato što ne prisustvuje vjerskim procesijama u Madridu.

Njena administracija je takođe završila na sudu zato što je preimenovala nekoliko ulica Madrida koje su odavale počast osobama povezanim sa diktaturom generala Fransiska Franka. Karmena kaže da vjeruje da se Španija mora suočiti sa prošlošću posebno u vrijeme kada ultradesničari ostvaruju napredak. Stranka Voks je osvojila prva mjesta u parlamentu na nacionalnim izborima prošlog mjeseca, a prikupila je do odsto glasova.

“Ostvarili smo tranziciju ka demokratiji trudeći se da izbjegnemo bilo kakav sukob”, izjavila je u intervjuu za “Njujork tajms”. “Ali, čini se da nismo zatvorili taj ciklus odajući poštu onima koji su to zaslužili i cenzurisanjem onih koji su odgovorni za građanski rat i diktaturu”.

Prije šest mjeseci, Karmena je pokrenula kampanju za reizbor, uz novi politički slogan “Više Madrida”, sa Injigom Erehonom, bivšim liderom Podemosa, španske ultraljevičarske stranke. Erehon je bio jedan od arhitekata izbornog proboja Podemosa 2015, ali su se na kraju mimoišli i dao je ostavku na poslaničku funkciju nakon neuspješnog pokušaja da preuzme vođstvo nad strankom.

Kako je bila obećala da će služiti samo jedan mandat, našla se na udaru kritika zbog toga što je odlučila da pokrene kampanju za reizbor, pri čemu neki kažu da se ponaša kao monarh. Ona, međutim, kaže da želi da završi neke građevinske projekte i da je takođe pod pritiskom nekih “puno mlađih” kolega da nastavi da radi taj posao.

“Četiri godine nije puno vremena da se završe javni radovi i reformiše struktura gradske uprave, za čije postavljanje je Narodnoj stranci bilo potrebno 25 godina”, kaže ona.

Karmena takođe želi da nastavi kampanju protiv klimatskih promjena, zbog koje je prošle godine zabranila vozilima koja zagađuju vazduh da ulaze u centar Madrida. Tokom nedavnog sastanka sa stranim dopisnicima, jedna njemačka novinarka se žalila da nova saobraćajna pravila izazivaju brojne probleme u njenom naselju.

“Molim vas, idite autobusom”, odgovorila je Karmena, uz širok osmijeh.

“Njujork tajms” piše da se nisu obistinila predviđanja da će Karmena uništiti ekonomiju uvođenjem velikih ograničenja za privatni biznis i investicije.

“Postojao je strah da ćemo paralisati grad i korporativnu aktivnost, ali ja nemam negativan stav prema privatnim investicijama, dok god su pod strogom kontrolom”, kaže Karmena.

Njena administracija je, na primjer, nakratko suspendovala dozvolu za izgradnju luksuznog kompleksa Kanalehas u centru grada, koji bi obuhvatao privatne apartmane, hotel sa pet zvjezdica i tržni centar. Međutim, Kanalehas bi trebalo da se otvori prije kraja godine, nakon što su promoteri malo izmijenili građevinske planove pristavši, na primjer, da smanje spratnost.

Ove godine, kada je Karmenina administracija konačno odobrila ogromni i odavno zamrznuti projekat nekretnina oko madridske željezničke stanice Čamartin, dobila je salve kritika od političara ultraljevice, kao i pozive da podnese ostavku.

Jedna od njih, Monserat Galseran, napisala je Karmeni pismo na Tviteru rekavši da “oni koji se povinuju spekulativnim interesima banaka i velikih kompanija za nekretnine ne mogu vladati Madridom”.

Karmena je imala problema i da realizuje neke svoje projekte i drži administraciju pod kontrolom, i čak je bila primoraнa da preuzme kontrolu nad kulturnim programom Madrida nakon smjene njenog saradnika zaduženog za kulturu, koji je bio sklon skandalima.

“Za dobru gradsku upravu nije potreban samo dobar lider, nego on takođe mora biti okružen velikim i koherentnim timom, i vjerovatno zato Karmena ne uspijeva do kraja”, rekao je Hauan Baranko, bivši socijalistički gradonačelnik Madrida.

Karmena već razmišlja o životu nakon napuštanja gradske skupštine. Ispričala je da se nada da će osnovati udruženje koje će pomoći španskim djedovima i babama da postanu mentori djeci izbjeglicama. To bi, navodi njujorški list, bio odgovarajući izazov za gradonačelnicu koju često zovu “baba”, što je nadimak koji ponosno nosi.

“To je objektivna činjenica - ja sam baba. Ali, takođe znam da mnogi ljudi koriste taj termin pežorativno jer naše društvo ne očekuje od starijih osoba da budu protagonisti, a starost zapravo može donijeti ne samo zrelost nego i duh tolerancije i razumijevanja”, ispričala je.

“U Španiji je uvijek postojala neka mogućnost za starije muškarce da budu na odgovornim položajima, ali ne i za žene - tako da je to nešto novo, važno i pozitivno”.

Frankova policija je hapsila dva puta

Frankova zaostavština se lično tiče Karmene, iz vremena njene mladosti, kada je bila ljevičarska aktivistkinja. Rođena je u radničkoj porodici u Madridu. Njen otac, koji je u početku radio u prodavnici tekstila, uspio je da osnuje svoj biznis proizvodnje košulja.

Majka joj radila kao kasirka. Karmena se pridružila tada zabranjenoj Komunističkoj partiji 1965, tokom Frankove diktature, kada je takođe završavala pravni fakultet. Frankova policija ju je dva puta hapsila zbog prisustovanja ilegalnim sastancima.

Dvije godine nakon Frankove smrti, 1975, jedva je izbjegla mračnu epizodu u tranziciji Španije ka demokratiji, kada je izašla iz kancelarije neposredno prije upada naoružanih ultradesničarskih militinata, kada su ubili pet osoba.

Bonus video: