Glasovima ljevice i ekstremne desnice: Vladi Austrije izglasano nepovjerenje

Glasanje o nepovjerenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija a doskorašji koalicioni partner, FPO najavio je da će takođe glasati za nepovjerenje vladi
846 pregleda 1 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2019. 16:22h

Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu izglasano je danas nepovjerenje u parlamentu deset dana poslije izbijanja skandala oko video snimka sa Ibice zbog koga se raspala njegova koalcija sa ekstremnom desnicom.

Nepovjerenje kancelaru izglasno je glasovima Socijaldemokratske partije i ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO), čiji vođa je bio primoran da podnese ostavku sa mjesta vicekancelara i šefa stranke poslije objavljivanja kompromitujućeg videa.

Glasanje o nepovjerenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija a doskorašji koalicioni partner, FPO najavio je da će takođe glasati za nepovjerenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Vladajuća koalicija u Austriji se raspala prije nedjelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video snimka o FPO.

Kurc je smijenio sve ministre svojih koalicionih partnera FPO tehnokratama koji je trebalo da budu u vladi do prijevremenih izbora koje je najavio za septembar.

Kurc je tražio nove izbore u septembru ali su prije toga opozicione Socijaldemokrate tražile glasanje o nepovjerenju vladi.

Austrijska ekstremno desničarska Slobodarska partija (FPO) saopštila je ranije danas da će se pridružiti glasovima ljevice i u parlamentu i da će danas glasati za nepovjerenje vladi.

To je ranije danas izjavio lider FPO Norbert Hofer.

"FPO će glasati o nepovjerenju vladi", rekao je Hofer poslije sastanka stranke u Beču.

Socijaldemokratska partija saopštila je sinoć da će glasati protiv vlade.

Te dvije stranke će tako ostvariti većinu u parlamentu što će dovesti do smjene vlade, prvi put u austrijskoj političkoj istoriji.

Vladajuća koalicija u Austriji se raspala pre nedjelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video snimka o FPO.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc branio je danas učinak svoje vlade uoči glasanja o nepovjerenju u parlamentu, izazvano njegovom odlukom da okonča koaliciju sa ekstremnodesničarskom Slobodarskom partijom.

"Vrlo sam ponosan i zadovoljan radom koji smo obavili kao vlada proteklih godinu i po dana", rekao je Kurc u parlamentu.

Kurc je rasformirao vladajuću koaliciju poslije objavljivanja videa ranije ovog mjeseca u kome se vidi vođa Slobodarske partije Hajn-Kristijan Štrahe kako izgleda da nudi usluge navodnom ruskom investitoru.

"To je za mene bilo jasno da to znači kraj koalicije", rekao je Kurc.

Štrahe je odmah po objavljivanju videa podnio ostavku na čelu stranke i kao vicencelar, a ministri njegove stranke zamijenjeni su prošle nedjelje prelaznim tehnokratama dok se ne održe novi izbori, predviđeni u septembru.

Kurc je tražio nove izbore u septembru ali su prije toga opozicione Socijaldemokrate tražile glasanje o nepovjerenju vladi.

"Sebastijan Kurc je odgovoran za cijelu situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je socijaldemokratski poslanik Jerg Lajhtfrid.

Pošto se i Slobodarska partija pridružila Socijaldemokratama vjerovatno je da će glasanje o nepovjerenju vladi proći.

To će natjerati austrijskog presjednika Aleksandra Van der Belena da imenuje tehničku vladu do novih izbora.

"Htjeti da srušite cijelu vladu je nešto što niko u zemlji ne može da shvati", rekao je Sebastijan Kurc uoči glasanja.

On se međutim već okrenuo novim izborima na jesen i rekao da će pomoći svakoj tehničkoj vladi da se pripremi.

"Mi nećemo spoticati novu vladu", rekao je Kurc.