ODBAČENE ŽALBE ADVOKATA

Uprkos odluci Međunarodnog pomorskog suda: Ruski sud produžio pritvor ukrajinskim mornarima

Advokati mornara su čak imali odluku ovog suda koji prati primjenu konvencije UN o pravu mora, i u kojoj je ocijenjena kao nelegalna odluka o produženju pritvora do kraja jula
1094 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajinski mornari, Foto: BETA/AP
Ukrajinski mornari, Foto: BETA/AP

Ruski sud potvrdio je danas produženje pritvora za 24 ukrajinska mornara zatvorena poslije pomorskog incidenta u novembru.

Ova odluka donijeta je dva dana poslije naloga Međunarodnog pomorskog suda u Hamburgu Rusiji da ih odmah oslobodi.

Advokati mornara su čak imali odluku ovog suda koji prati primjenu konvencije UN o pravu mora, i u kojoj je ocijenjena kao nelegalna odluka o produženju pritvora do kraja jula.

"Odluke suda Lefortovo iz Moskve kojim se produžava pritvor optuženih ostaju nepromijenjene. Žalbe advokata su odbačene", saopštio je moskovski sud, a prenosi agencija Interfaks.

Kremlj je ranije danas odbacio odluku suda u Hamburgu, ocijenivši da taj sud nema ovlašćenja i da će Moskva uvijek braniti svoj stav u ovom slučaju. Moskva želi da se mornarima sudi u Rusiji.

Ukrajina se žalila sudu u Hamburgu u aprilu, ali je Rusija proceduru bojkotovala.

U novembru 2018. godine oružani incident između ukrajinskih brodova i ruske obalske straže kod Krima, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija pripojila 2014. godine, završio se tako što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska vojna broda i zarobila njihovu posadu.

Rusija je osudila to kao agresiju navodeći da su ilegalno ušli u ruske vode, dok je Ukrajina navela da je unaprijed upozorila susjeda o putu brodova i optužila Moskvu da krši međunarodno pravo.

Preporučujemo za Vas