"SITUACIJA POKAZUJE KOLIKO SU RAZGOVORI VAŽNI"

Van der Belen formalno raspustio Vladu Austrije: Leger na dužnosti kancelara

555 pregleda 0 komentar(a)
Aleksander Van der Belen, Foto: Reuters
Aleksander Van der Belen, Foto: Reuters

Austrijski predsjednik Aleksander Van der Belen danas je formalno raspustio vladu te zemlje, dan pošto je kancelaru Sebastijanu Kurcu u parlamentu izglasano nepovjerenje.

Predsjednikov potez uslijedio je deset dana poslije objave dvije godine starog video-snimka sa Ibice, na kojem se vidi kako doskorašnji Kurcov koalicioni partner Hajnc-Kristijan Štrahe, lider krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPO), nudi navodnoj ruskoj preduzetnici pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski dio austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Kurc je poslije toga raskinuo vladajuću koaliciju svoje konzervativne Austrijske narodne partije (OVP) sa FPO i založio se za vanredne parlamentarne izbore.

Pošto održi razgovore sa svim stranama kako bi pronašao odgovarajuće kandidate, Van der Belen bi sljedeće nedjelje trebalo da imenuje privremenu vladu koja će voditi zemlju do izbora.

Dok ta vlada ne bude formirana, Van der Belen privremeno je zadržao iste ministre u kabinetu, dok će dužnost kancelara obavljati dosadašnji Kurcov zamjenik i ministar finansija Hartvig Leger.

Van der Belen je iskoristio priliku da opomene sve strane da ublaže svoju retoriku i da se uključe u konstruktivan dijalog.

"Mislim da trenutna situacija pokazuje koliko su razgovori važni", rekao je austrijski predsjednik.

Tokom jučerašnjeg burnog zasijedanja u parlamentu, Socijaldemokratska partija i FPO optužile su Kurca da teži konsolidaciji moći. Obje stranke su potom glasale za nepovjerenje njegovoj vladi.

Podstaknut osvojenim prvim mjestom na izborima za Evropski parlament u nedjelju, Kurc je juče obećao da će se njegova stranka vratiti na vlast još jača poslije izbora u septembru.

"Ljudi će odlučiti u septembru i ja sam srećan zbog toga", rekao je Kurc pristalicama u Beču.

Preporučujemo za Vas