NOVA I STARA LICA

Ko će sve sjedjeti u Evropskom parlamentu: Berluskoni, NBA zvijezda, TV kuvarica...

Na izborima je izabran 751 poslanik iz 28 država članica. Proevropske snage zauzele su skoro dvije trećine mjesta u Evropskom parlamentu
7467 pregleda 2 komentar(a)
Berluskonijev krajnji cilj je povratak u italijanski parlament, Foto: Reuters
Berluskonijev krajnji cilj je povratak u italijanski parlament, Foto: Reuters

Među poslanicima u novom sazivu Evropskog parlamenta naći će se neka dobro poznata lica poput Silvija Berluskonija. Njemu će se u Strazburu pridružiti i "novajlije" koje su evropskoj javnosti poznate po nešto drugačijim karijerama.

Šarunas Marčuljonis iz Litvanije ima 54 godine i ima takmičarskog iskustva, ali ne u politici. U pitanju je bivša košarkaška zvijezda, koja je osamdesetih izabrana na draftu od strane Golden stejt voriorsa.

On je bio među prvim evropskim igračima koji su slavu stekli u SAD. Sa SSSR-om je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1988. godine.

U Strazburu će predstavljati litvansku Uniju farmera i zelenih, iako nije član partije.

Mandat je osvojila i Sara Viner iz Austrije, poznata TV kuvarica. Zauzela je čvrst stav prema upotrebi pesticida i drugim pitanjima u oblasti poljoprivrede, tako da će ojačati blok Zelenih.

Odrasla je u Beču, ali je karijeru izgradila u uspešnim restoranima u Berlinu. Pedesetšestogodišnja Sara je veoma aktivna od 2007, kada je digla glas protiv GMO i pokrenula fondaciju sa ciljem da se promoviše zdrava ishrana kod djece i tinejdžera.

Niko Semsrot iz Njemačke za sebe kaže da je "najtužniji komičar na svijetu". Blijedo lice krije ispod crne kapuljače i tvrdi da je po profesiji "demotivacioni trener".

Narednih pet godina će predstavljati satiričnu Partiju. Većina politika za koje se zalaže Partija su besmislene, poput predloga da se zabrani ljudima da posljednjih 18 godina svog života glasaju, ili oduzimanje vozačkih dozvola onima koji negiraju klimatske promjene.

Sa 82 godine, u Evropski parlament se vraća Silvio Berluskoni. Nekadašnji italijanski premijer poznat po brojnim skandalima i kontroverznim izjavama. Njegov izbor nije spriječila ni operacija u aprilu. Glasove je pridobio tako što se zalagao za smanjenje poreza i prava životinja.

Berluskonijev krajnji cilj je povratak u italijanski parlament, iz kog je izbačen 2013. godine na period od šest godina zbog poreske prevare.

Na izborima je izabran 751 poslanik iz 28 država članica. Proevropske snage zauzele su skoro dvije trećine mjesta u Evropskom parlamentu, suprotstavljajući se populističkom talasu u većini zemalja EU. Bez obzira na to, evroskeptici su ostvarili solidne rezultate u Francuskoj i Velikoj Britaniji, u kojoj Bregzit još traje.

Izvor: RTS

Preporučujemo za Vas