Uznemirujuća dešavanja u Amnesty International-u: Pokrenuta istraga nakon dva samoubistva

Kako javlja BBC, jedan od radnika Amnesty-ja opisao je kako tamo vlada "toksična kultura tajnovitosti i nepovjerenja"
2138 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina upravljačkih pozicija Amnesty Internationala ostaće upražnjena nakon što je procurio uznemirujući izvještaj o uslovima rada u toj svjetski poznatoj nevladinoj organizaciji koja preduzima akcije u cilju zaštite ljudskih prava.

"Bivši tim Amnesty Internationala, koji su sačinjavala sedmorica direktora, rasformiran je i sve njegove dužnosti preuzeo je drugi tim", potvrdio je portparol AI-ja za BBC.

Kako javlja BBC, jedan od radnika Amnesty-ja opisao je kako tamo vlada "toksična kultura tajnovitosti i nepovjerenja".

Objavljeno je kako su sedmorica direktora AI-ja ponudili svoje ostavke, a vjeruje se kako su njih petorica, čija su radna mjesta bila u Londonu i Ženevi, već napustila organizaciju.

Londonski The Times javlja da bi trebali dobiti "izdašne otpremnine".

Glavni sekretar Amnesty-ja Kumi Naidu prošle godine je naredio nezavisnu istragu nakon što su dvojica radnika počinila samoubistvo.

BBC u izvještaju o turbulentnim događajima u Amnesty Internationalu podsjeća kako se u maju 2018. u njihovoj kancelariji u Parizu ubio 65-godišnji Gaetan Mutu. Ostavio je oproštajno pismo u kojem je progovorio o stresu koji je doživio na svom radnom mjestu i iscrpljenosti od pretjeranog rada. Istraga je pokazala kako se "osjećao zapostavljenim i napuštenim".

Šest sedmica kasnije život je sebi oduzela i 28-godišnja pripravnica u ženevskoj kancelariji u AI-ja Rosalind MekGregor. Samoubistvo se dogodilo u njenom porodičnom domu.

Istraga je u njenom slučaju utvrdila kako su tragičnom raspletu prethodili događaji iz privatnog života, njena porodicaporučuje kako su u Amnestyju mogli učiniti više kako bi pomogli njenom mentalnom zdravlju.

Tijekom nezavisne istrage ispitano je 475 radnika, a rezultati objavljeni prošle sedmice otkrivaju kako su mnogi od njih posvjedočili o slučajevima zlostavljanja koje su doživjeli od svojih šefova.

Menadžeri bi na sastancima ponižavali radnike. Otkriveni su i brojni slučajevi rasne i polne diskriminacije, a odnos radnika i direktora opisan je riječima "Mi protiv njih".

Bonus video: