"NE MOŽE BITI AUTOMATIZMA"

Tusk o budućem predsjedniku Evropske komisije: Nije se razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kao i kriterijumi političke pripadnosti
559 pregleda 0 komentar(a)
Tusk, Foto: Reuters
Tusk, Foto: Reuters

Predsjednik Evropskog savjeta (ES) Donald Tusk izjavio je poslije prve runde konsultacija sa evropskim liderima da budući predsjednik Evropske komisije (EK) mora da ima podršku kvalifikovane većine ES i većinu u Evropskom parlamentu (EP).

On je istakao da je prema odredbama evropskog Ugovora na ES da predloži, a na EP parlamentu da izglasa budućeg predsjednika EK.

Tusk je naglasio da se na samitu u Briselu nije razgovaralo o imenima već o procesu izbora kandidata, prenose agencije.

"To znači da u skladu sa evropskim Ugovorima ne može biti automatizma. Istovremeno, niko ne može biti isključen. To što je neko "vodeći kandidat" nije diskvalifikacija već može samo da poveća njihove šanse", izjavio je Tusk.

On je rekao da su razgovarali i o potrebi da se pri izboru vodećih pozicija u EU zadovolje geografski i rodni kao i kriterijumi političke pripadnosti.

Merkel potvrdila podršku Veberu

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je sinoć da podržava Manfreda Vebera, kandidata desnice za mjesto predsjednika EK.

"Podržavamo našeg kandidata Manfreda Vebera, a drugi podržavaju svoje", rekla je kancelarka poslije večere lidera 27 članica Evropske unije (EU) koji su se okupili prvi put poslije održanih izbora za EP.

Na tom sastanku se razgovaralo o nasljedniku Žan-Kloda Junkera.

Veber je kandidat Evropske narodne partije (EPP), koja je osvojila najviše glasova na izborima.

Preporučujemo za Vas