"NA SJEDNICI PARLAMENTA OSJETIO SAM ŽELJU ZA OSVETOM"

Kurc: SPO smatra mjesto kancelara svojinom, od početka sam u njihovim očima bio neprijatelj

Istakao je da ga je iznerviralo i što su SPO i Slobodarska partija (FPO) par sati pred sjednicu promijenile svoj zahtjev i umjesto da izglasaju nepovjerenje samo protiv njega, proširili su zahtjev na cijelu vladu
902 pregleda 0 komentar(a)
Kurc, Foto: Reuters
Kurc, Foto: Reuters

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc optužuje Socijaldemokratsku partiju (SPO), na čiji zahtjev za nepovjerenje vladi je srušen u parlamentu, da je tako djelovala zato što smatra funkciju kancelara svojom svojinom i najavljuje da će se u narednom periodu zalagati da Austrija ne dobije "nebitnog" evropskog komesara, već značajniji resor u novoj Evropskoj komisiji.

"Mi smo na parlamentarnim izborima pobijedili. U Austriji je mjesto kancelara smatrano svojinom SPO. Zbog toga sam od početka bio u njihovim očima naprijatelj. Uz to, uvijek kada hoćete da promijenite nešto pravite sebi neprijatelje. Ja sam u politici da nešto učinim, a ne da nešto budem“, poručuje lider Narodne partije (OVP) u intervjuuu bečkom dnevniku "Kurir", prenosi Tanjug.

Bečkom dnevniku "Kronen cajtung" rekao je da je na sjednici parlamenta osjetio želju za osvetom kod nekih poslanika.

Istakao je da ga je iznerviralo i što su SPO i Slobodarska partija (FPO) par sati pred sjednicu promijenile svoj zahtjev i umjesto da izglasaju nepovjerenje samo protiv njega, proširili su zahtjev na cijelu vladu.

"Ako mene pitate šta sam pomislio, onda je to bilo nerazumijevanje za to što se dešava", rekao je Kurc, dodajući da su socijaldemokrate svoj zahtjev proširile samo zato što je OVP pobijedila na izborima za Evropski parlament.

U vezi sa kritikama zbog njegovog djelovanja nakon kraha koalicije sa FPO, Kurc je objasnio da bi ponovo isto djelovao, jer je, kaže, sve radio kako predviđa Ustav.

Njemu je opozicija prebacivala da je nije uključio u odluku o popunjavanju ministarskih mjesta, koja su ostala prazna na osnovu izlaska FPO iz vlade.

Najavio je da će vrijeme do prevremenih izbora iskoristiti da uvjerava građane u potrebu nastavka započetog kursa.

Takođe ističe da će OVP sve činiti da u prelaznoj fazi bude od pomoći.

Isto tako je kazao da će se podržati prelazne austrijske vlasti i na nivou EU kako Austrija na kraju ne bi dobila "nevažno" komesarsko mjesto u Evropskoj komisiji.

"Zalažem se za značajni resor za Austriju", podvukao je Kurc.

Kaže da je razgovarao s tim u vezi sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i da je dogovoreno da da narednih nedjelja i mjeseci ostaju u tijesnom kontaktu.

"Bili su iznenađeni događajima u Austriji, ali profesionalci, kakvi jesu, dobro znaju šta može da se dogodi u politici", objasnio je on.

Nakon prijevremenih izbora, koji su predviđeni da se održe u septembru, Kurc kaže da se nada da će dobiti šansu da nastavi rad na dobrobit zemlje kao kancelar.

Preporučujemo za Vas