Spašeno 75 migranata u Sredozemlju

Migranti koje su Maltežani spasli držali su se za kavez za hvatanje tune na otvorenom moru
378 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Malteška mornarica javila je danas da je spasla 75 migranata u Sredozemlju, dok se odvojeno 103 migranta iskrcalo noćas na italijanskom ostrvu Lampeduzi, a putnici još jednog broda javljaju da je plovilo u teškoćama.

Migranti koje su Maltežani spasli držali su se za kavez za hvatanje tune na otvorenom moru, navela je mornarica bez daljih detalja dodajući da oni treba da stignu na Maltu tokom dana.

Istovremeno je Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) javio da su dva čamca sa 46 i 57 migranata noćas stigla u Lampeduzu, italijansko ostrvo najbliže libijskoj obali.

"Oni su jako izmoreni, smrzli su se, a krenuli su iz Libije prije najmanje tri dana i pokupili su ih ribari", naveo je UNHCR na društvenim mrežama.

Njemačko udruženje Voč d Med (Watch the Med - Nadziri Mediteran) koje upravlja pozivnim brojem za hitnu pomoć "Alarm Phone", saopštilo je da je od srijede u stalnom kontaktu sa putnicima jednog broda u teškoćama.

Prema tim putnicima na brodu ima 90 judi, među kojima petnaestak djece.

Većina ratnih brodova koji su patrolirali kod libijske obale posljednjih godina se povuklo a humanitarni brodovi suočavaju se sa pravnim i administrativnim blokadama. Uprkos tome stotine ljudi i dalje se upućuje morem svake nedjelje ka Evropi.

Bonus video: