PRVA KANCELARKA U ISTORIJI

Predsjednica Ustavnog suda Brigite Birlajn vodiće novu prelaznu vladu Austrije

Ona je aktuelna predsjednica Austijskog ustavnog suda i nju ću imenovati za kancelara Republike Austrije, naveo je predsjednik Van der Belen u saopštenju
1178 pregleda 0 komentar(a)
Brigite Birlajn, Foto: Reuters
Brigite Birlajn, Foto: Reuters

Austrijski predsjednik rekao je danas da će imenovati predsjednicu najvišeg austrijskog suda da vodi prelaznu vladu do novih prevremenih izbora u septembru, sazvanih poslije video skandala koji je srušio prethodnu vladu.

Predsjednik Aleksandar Van der Belen odlučio je da imenuje Brigite Birlajn, presjednicu Ustavnog suda za prelaznu kancelarku pošto je vladi kancelara Sebastijana Kurca izglasano nepovjerenje u parlamentu u ponedjeljak.

"Ona je aktuelna predsjednica Austijskog ustavnog suda i nju ću imenovati za kancelara Republike Austrije", naveo je predsjednik Van der Belen u saopštenju.

Vladajuća koalicija između Narodne partije Sebastijana Kurca i ekstremnodesničarske Slobodarske partije (FPO) raspala se poslije objave video snimka u kojem se vidi vođa FPO-a Hajnc-Kristijan Štrahe kako naizgled nudi unosne ugovore navodnom ruskom investitoru.

Birlajn je predsjednica Austrijskog ustavnog suda od februara 2018 godine. Ona će predsjedniku države predložiti sastav prelaznog kabineta i biće prva kancelarka u istoriji Austrije.

Preporučujemo za Vas