Najmanje 79 povrijeđenih u eksploziji u ruskoj fabrici

Institut "Kristal" je otvoren pedesetih godina prošlog vijeka i bavi se stvaranjem eksplozivnih materija, kao i tehnologija za njihovu bezbjednu proizvodnju, testiranje, transport i korišćenje
1895 pregleda 1 komentar(a)
Nadležni tvrde da opasnosti od zagađenja vazduha nema, Foto: Reuters
Nadležni tvrde da opasnosti od zagađenja vazduha nema, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.06.2019. 18:35h

U eksploziji u fabrici eksploziva u ruskom gradu Djeržinsk, povrijeđeno je 79 osoba, javile su ruske vlasti novi bilans.

Od jutros kada je javljeno za eksploziju bilans povrijeđenih rastao je od 19, do 38 i posljednja cifra bila je 42 povrijeđena. Nema poginulih.

Nesreća se dogodila u naučno-istraživačkom institutu "Kristal" u Djeržinsku koji se nalazi oko 400 kilometara istočno od Moskve u oblasti Nižni Novgorod.

U eksploziji je oštećeno pet zgrada fabrike i oko 180 stambenih zgrada, javile su gradske vlasti.

"Prema posljednjim informacijama 79 osoba zatražilo je ljekarsku pomoć poslije eksplozije u Kristalu, 38 radnika u fabrici i 41 stanovnik grada. Nema djece među povrijeđenim", navelo je u saopštenju Ministarstvo zdravlja.

Petnaest ljudi je zbrinuto u bolnici, od kojih je jedna osoba u teškom stanju, naveo je isti izvor, koji je dodao da nema mrtvih.

Povrijeđeni su pogođeni fragmentima šrapnela, ranije je rekao portparol bolničkih vlasti, prenijela je ruska agencija Interfaks.

Prema predstavnicima fabrike na koje se poziva Interfaks pet osoba koje su radile u zoni fabrike gdje se dogodila eksplozija uspješno je evakuisano.

"Dogodila se eksplozija u jednoj od radionica, poslije čega je uslijedio požar koji se proširio na stotinak kvadratnih metara", rekao je portparol hitnih službi, prenose ruske agencije.

Požar je potpuno ugašen a otvorena je istraga oko mogućeg kršenja bezbjednosnih normi.

Institut "Kristal" je otvoren pedesetih godina prošlog vijeka i bavi se stvaranjem eksplozivnih materija, kao i tehnologija za njihovu bezbjednu proizvodnju, testiranje, transport i korišćenje.

Bonus video: