Konte prijeti ostavkom ako vladajuća koalicija ne riješi nesuglasice

Liga i Pokret pet zvjezdica ne slažu se sada skoro ni oko jedne aktuene teme, počev od infrastrukture i imigracije do pitanja istorijskog značaja nacionalnih praznika
732 pregleda 0 komentar(a)
Konte, Foto: Reuters
Konte, Foto: Reuters

Italijanski premijer Ðuzepe Konte upozorio je zavađene stranke vladajuće koalicije da će podnijeti ostavku ukoliko one ne okončaju nesuglasice, što bi Italiji donijelo prijevremene parlamentarne izbore.

Konte je sazvao konferenciju za novinare kako bi uputio ultimatum Ligi vicepremijera Matea Salvinija i Pokretu pet zvjezdica Luiđija di Maja, takođe potpredsjednika vlade, poslije njihovih višemjesečnih nesuglasica.

"Ako ne preuzmu jasno odgovornosti kao što sam zatražio, podnijeću ostavku", rekao je on, prenosi Tanjug.

Liga i Pokret pet zvjezdica ne slažu se sada skoro ni oko jedne aktuene teme, počev od infrastrukture i imigracije do pitanja istorijskog značaja nacionalnih praznika.

Njihova netrpeljivost pojačana je poslije izbora za Evropski parlament na kojima je Liga osvojila 34 odsto.

Konte je upozorio da vladu čeka složen proces izrade budžeta za narednu godinu na jesen i da zemlji treba povjerenje finansijskih tržišta.

"Ne smijemo da dozvolimo sterilnim kontroverzama i besmislenim argumentima da nam oduzimaju dragocjenu energiju ili odvraćaju vladu od njenih ciljeva", zaključio je Konte.

Bonus video: