Tramp: Savez SAD i Velike Britanije je najbolj savez koji je svijet ikada imao

Britanska premijerka Tereza Mej je pohvalila "dragocjene i duboke" specijalne odnose između Velike Britanije i SAD, ali je priznala da postoje razlike sa predsjednikom Trampom oko pitanja kao što su klimatske promjene i Iran
1049 pregleda 0 komentar(a)
Tramp i Mej, Foto: Reuters
Tramp i Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2019. 16:40h

Predsjednik SAD Donald Tramp danas je poslije razgovora sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Londonu pohvalio savez SAD i Velike Britanije kao najbolj savez koji je svijet ikada imao.

Tramp je rekao da su SAD posvećene "fenomenalnom" trgovinskom sporazumu sa Velikom Britanijom dok se ona sprema da napusti EU, dok je Tereza Mej je rekla da imaju "sjajno partnerstvo" koje mogu dalje da razvijaju i grade.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Terezom Mej, Tramp je ponovio želju da njegova zemlja ima trgovinski sporazum za Velikom Britanijom navodeći da tu postoji "ogroman potencijal" i da dvije zemlje mogu da imaju dva do tri puta veći obim trgovinske razmjene nego sada.

Tramp je rekao i da ne vidi ograničenja za buduću obavještajnu saradnju sa Velikom Britanijom, u trenutku kada Amerika vrši pritisak na svog dugogodišnjeg saveznika Veliku Britaniju da zabrani kinesku kompaniju Huavej zbog brige o mogućoj špijunaži.

Tramp je rekao da su pomenuli to pitanje danas u razgovorima i da će "apsolutno imati dogovor oko Huaveja i svega drugog".

Govoreći na istoj konferenciji za novinare Tereza Mej je pohvalila "dragocjene i duboke" specijalne odnose između Velike Britanije i SAD, ali je priznala da postoje razlike sa predsjednikom Trampom oko pitanja kao što su klimatske promjene i Iran.

Mej je pomenula da Britanija nastavlja da podržava Pariski sporazum o klimatskim promjenama koji je Tramp odbacio, i rekla je da se dvije zemlje razlikuju po tome kako smatraju da treba da se ograniči prijetnja koju predstavlja Iran.

Velika Britanija podržava međunarodni nuklearni sporazum postignut sa Teheranom, a Tramp je povukao SAD iz tog spozuma.

Mej je rekla da postoje ogrome mogućnosti za Britaniju i SAD da rade zajedno u budućnosti.

"Imamo izvanredno partnerstvo i mislim da možemo da ga produbimo dalje. Naravno sa dobrim bilateralnim trgovinskim sporazumom", rekla je Mej.

Mej je izjavila i da je sa Trampom razgovarala o novim izazovima za "našu bezbjednost, naše vrijednosti i naš način života", prenio je Tanjug.

"Mi dijelimo isti stav o njihovom porijeklu i našim ciljevima u njihovom ispunjavanju“, rekla je Mej, prenio je BBC.

Ona je dodala da kao što su premijeri i predsjednici prije njih i bez sumnje oni koji će se kasnije pojaviti, mogu i oni da se ponekad razlikuju po tome kako se suočavaju sa poteškoćama.

Predsjednik SAD je rekao da su on i njegova supruga Melanija počastvovani jer su se vratili u London zahvalivši se britanskoj kraljici Elizabeti na sinoćnoj "divnoj večeri".

Tramp je rekao da su američko-britanski odnosi utemeljeni na zajedničkoj istoriji, vrijednostima, običajima, kulturi, jeziku i zakonima.

"Naši narodi vjeruju u slobodu i nezavisnost kao sveto pravo rođenja", rekao je Tramp.

Premijerka Tereza Mej napušta funkciju u petak, ali će ostati kao vršilac dužnosti dok ne bude izabran njen nasljednik.

Odgovornost novog premijera biće da postigne razlaz Britanije sa EU koji Mej nije uspjela da dovede do kraja i bilo kakav budući bilateralni sporazum sa SAD.