DROGA VRIJEDNA VIŠE OD 49 MILIONA DOLARA

Portugal: Zaplijenjeno više od tone kokaina, uhapšeno sedam osoba

Policija je na brodu pronašla 50 vreća sa kokainom, očigledno namijenjenih za tržište kontinentalne Evrope, u posebno dizajniranom i teško pristupačnom dijelu plovila, navodi se u saopštenju policije, i dodaje se da su "svi uhapšeni strani državljani starosti između 36 i 64 godina" prenosi Rojters
1612 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Portugalska policija je zaplijenila više od tone kokaina u vrijednosti od oko 49 miliona dolara i uhapsila sedam osoba na brazilskom ribarskom brodu na otvorenom moru u blizini Portugala uz podršku više međunarodnih agencija, saopštili su danas zvaničnici, prenosi Tanjug.

Policija je na brodu pronašla 50 vreća sa kokainom, očigledno namijenjenih za tržište kontinentalne Evrope, u posebno dizajniranom i teško pristupačnom dijelu plovila, navodi se u saopštenju policije, i dodaje se da su "svi uhapšeni strani državljani starosti između 36 i 64 godina" prenosi Rojters.

Akcija protiv droge pod šifrovanim nazivom "Bijeli pijesak" počela je nakon razmjene informacija između portugalskih i brazilskih vlasti, a akciju su pomagale američka Uprava za borbu protiv droge (DEA) i britanska Nacionalna agencija za kriminal (NCA).

Akciji je prethodila sprovedena studija Evropskog centra za nadzor droga i zavisnosti od droga (EMCDA) sa sjedištem u Lisabonu, koja je u decembru otkrila da se nove bande "probijaju" na tržišta kokaina u Evropi uspostavljajući krijumčarsku mrežu koja direktno povezuje proizvođače u Latinskoj Americi s evropskim potrošačima.

Prema podacima Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) globalna proizvodnja kokaina dostigla je rekordni nivo od oko 1.410 tona u 2016. godini, navodi agencija.