NAKON PORAZA STRANKE

Cipras potvrdio: Prijevremeni parlamentarni izbori 7. jula

"Rezultati evroizbora su nam poslali poruku o razočaranju građana", priznao je Aleksis Cipras
438 pregleda 0 komentar(a)
Sa izbora za Evropski parlament, Foto: Reuters
Sa izbora za Evropski parlament, Foto: Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras potvrdio je danas da će prevremeni parlamentarni izbori biti održani 7. jula, poslije poraza njegove ljevičarske stranke Sirize na lokalnim i izborima za Evropski parlament.

Siriza je na evropskim izborima osvojila 23,7 odsto glasova, a desničarska opoziciona Nova Demokratija više od 33 odsto.

Ciprasova Siriza je u nedjelju u drugom krugu lokalnih izbora takođe zabilježila lošije rezultate od Nove Demokratije koja je pobijedila u 12 od 13 grčkih regiona i u dva najveća grada, Atini i Solunu.

Cipras je u televizijskom intervjuu javnom TV-kanalu ERT izjavio da će u ponedjeljak otići kod grčkog predsjednika Prokopisa Pavlopulosa "da sazove izbore" za koje je redovni rok oktobar, kada je Ciprasu kraj mandata.

"Rezultati evroizbora su nam poslali poruku o razočaranju građana", priznao je Aleksis Cipras.

"U 2015. godini vratili smo zemlju sa ivice bankrota i uspjeli smo da je jasno izvedemo iz te provalije", rekao je premijer u utorak uveče.

"Ali naša velika greška je što nismo bili svjesni zamora grčkog naroda", dodao je on.

Izabran prvi put u januaru 2015. godine, Aleksis Cipras se predstavljao kao lider radikalne ljevice, ali ga protivnici optužuju da je "izdao" svoje biračko tijelo pošto je bio primoran da se odrekne svojih predizbornih obećanja o "kraju politike štednje".

Danas, sa 44 godine, on je jedan od rijetkih predstavnika ljevice koji je na vlasti u nekoj državi članici Evropske unije.

Preporučujemo za Vas