FOTO Svjetski lideri u Normandiji odali počast veteranima

Domaćin današnjeg obilježavanja bio je francuski predsjednik Emanuel Makron, a prisustvovao je i američki kolega Donald Tramp
2688 pregleda 7 komentar(a)
Sa obilježavanja 75. godišnjice, Foto: Reuters
Sa obilježavanja 75. godišnjice, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2019. 22:03h

Lideri Francuske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kanade odali su počast veteranima savezničkog iskrcavanja u Normandiji u junu 1944. godine, najveće operacije u istoriji kojom je otvoren put oslobađanju Evrope od okupacije nacističke Njemačke.

Sedamdeset peta godišnjica bitke za Normandiju obilježena je u mjestu Kolevije Sur Mer, na sjeverozapadu Francuske.

Na današnji dan 1944. godine oko 160 hiljada savezničkih vojnika isplovilo je iz engleskog Portsmuta i okolnih mjesta i počelo napad na Normandiju, što je rezultiralo oslobađanjem Zapadne Evrope od nacista.

Domaćin današnjeg obilježavanja bio je francuski predsjednik Emanuel Makron, a prisustvovao je i američki kolega Donald Tramp.

Makron je rekao da Francuska nije zaboravila šta su američke, engleske i kanadske trupe uradile kada je u pitanju bitka za Normandiju.

On je naveo da je svjestan koliko Francuska duguje SAD, ukazujući i na važnost NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija nakon Drugog svjetskog rata.

Tramp se zahvalio narodu Francuske na odavanju počasti vojnicima koji su dali svoje živote u toj bitki.

Galerija

Bonus video: