Ubijena dva ukrajinska vojnika na istoku: Zelenski obećao oštar odgovor

2252 pregleda 0 komentar(a)
Zelenski, Foto: Reuters
Zelenski, Foto: Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je oštar odgovor posle pogibije dvojice ukrajinskih vojnika na pobunjeničkom istoku Ukrajine.

Dvojica vojnika ubijeni su u artiljerijskom granatiranju noćas kod sela Novoluganske, oko 50 kilometara sjeveroistočno od Donjecka, jednog od uporišta proruskih separatista, navodi se u saopštenju koje je danas objavilo ukrajinsko predsjedništvo.

Zelenski je optužio ruske plaćenike da su odgovorni i osudio flagrantno kršenje mirovnih sporazuma iz Minska potpisanih 2015. godine.

"Pribjegavanje artiljeriji je dokaz gubljenja bar djelimične kontrole nad plaćenicima. Nadamo se da će ruska strana povratiti kontrolu nad tim jedinicama", rekao je ukrajinski predsjednik u saopštenju.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava ruske pobunjenike na istoku Ukrajine što Moskva demantuje.

"Ta vatra uperena na ukrajinske vojnike je očigledan polušaj da se još jednom podrije proces pregovora o primirju. Ko god da je dao to naređenje ukrajinske snage će odgovoriti oštro u skladu sa situacijom", rekao je Zelenski.

U srijedu nekoliko sati prije nove runde mirovnih sporazuma u Minsku između ruskih i ukrajinskih izaslanika, ukrajinska vojska je javila da su tri ukrajinska vojnika ubijena u prethodna 24 sata u okršajima sa separatistima.

Bonus video: