Džonson: Novac je odlično sredstvo za podmazivanje

"Naši prijatelji i partneri treba da shvate da će novac biti zadržan dok ne dobijemo jasnije stavove o putu kojim idemo", izjavio je Džonson
1146 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Boris Džonson, koji je favorit za mjesto britanskog premijera, upozorio je da će ukoliko dođe na tu funkciju, odbiti da Velika Britanija plati Briselu račun za Bregzit sve dok Evropska unija (EU) ne prihvati bolje uslove za njeno povlačenje iz članstva.

"Naši prijatelji i partneri treba da shvate da će novac biti zadržan dok ne dobijemo jasnije stavove o putu kojim idemo", izjavio je Džonson, pristalica Bregzita u intervjuu za list "Sandej tajms" (Sunday Times) i dodao da je "novac odlično sredstvo za podmazivanje".

To je prva izjava Džonsona od zvanične ostavke premijerke Tereze Mej, podnijete u petak, 7. juna.

Sporazum Londona i Brisela o Bregzitu, kojeg je britanski parlament odbacio nekoliko puta, predviđa regulisanje finansijskih obaveza Velike Britanije po osnovu višegodišnjeg budžeta EU za period 2014-2020. godina.

U tekstu sporazuma se ne navodi iznos, već metod obračuna.

Britanska vlada je ranije pominjala da je to 40 do 45 milijardi eura, što EU nije potvrdila.

Tereza Mej koja je podnijela ostavku zbog neuspjeha da uvjeri poslanike da prihvate sporazum o Bregzitu, ostaće na dužnosti premijera do izbora novog lidera vladajuće Konzervativne stranke krajem jula, koji će, po britanskom sistemu, postati i šef vlade.

Vodeći kandidat za to je 54-godišnji Džonson, koga po skraćenici imena i prezimena nazivaju "Bojo".

On je bio jedan od najvećih arhitekata pobjede Bregzita na referendumu juna 2016.

On želi da Velika Britanija napusti EU 31. oktobra, ponovo se pregovaralo ili ne.

Popularan među članstvom svoje stranke, poslanik i bivši kontroverzni novinar, gradonačelnik Londona i ministar spoljnih poslova, međutim, izaziva suprotstavljene reakcije poslanika torijevaca.

Britanski sud je 7. juna odbacio tužbu protiv Džonsona zbog laži tokom kampanje pred referendum o Bregzitu.

Bio je optužen da je svesno lagao kada je kao gradonačelnik Londona tvrdio da Velika Britanija plaća 350 miliona funti nedjeljno Briselu.

Bonus video: