POLICIJA NEGIRA

Advokatica uhapšenog ruskog novinara podnijela žalbu: Golunov pretučen u zatvoru?

U žalbi podnijetoj Ruskom istražnom komitetu, advokatica Olga Dinze navela je da je Golunov bio podvrgnut "nemotivisanom fizičkom nasilju" dok je bio u pritvoru, objavio je danas na Telegramu direktor grupe "Agora" Pavel Čikov
2186 pregleda 0 komentar(a)
Golunov, Foto: Reuters
Golunov, Foto: Reuters

Advokatica ruskog novinara Ivana Golunova, uhapšenog po optužbi da je trgovao drogom, podnijela je žalbu kojom je optužila policiju za nasilje nad njenim klijentom, saopštila je danas međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Agora.

Policija je negirala tvrdnje da je Golunov pretučen pošto je uhapšen u četvrtak, dok njegovi advokati navode da je on možda zadobio potres mozga i prelom rebara.

Jučerašnjim bolničkim pregledom Golunova, koji negira da je koristio i posjedovao narkotike, ustanovjeno je da ima poderotine na leđima i modricu oko jednog oka.

Sud je potom odlučio da Golunov bude prebačen u kućni pritvor.

U žalbi podnijetoj Ruskom istražnom komitetu, advokatica Olga Dinze navela je da je Golunov bio podvrgnut "nemotivisanom fizičkom nasilju" dok je bio u pritvoru, objavio je danas na Telegramu direktor grupe "Agora" Pavel Čikov.

Slučaj je privukao veliku pažnju i u Rusiji i u inostranstvu, usljed zabrinutosti da je Golunov možda uhapšen zbog rada za nezavisni portal "Meduza".

Pisao je o beskrupuloznim kreditorima zbog kojih ljude izbacuju iz njihovih domova, o krizi otpada u Moskvi i o korupcionaškim aferama.

U Moskvi i Sankt Peterburgu održani su protesti na kojima je zatraženo oslobađanje Golunova.

Advokati Golunova navode da brojni elementi ukazuju da mu je droga podmetnuta.

Policija je u petak, kada je objavila da je Golunov uhapšen, pokazala fotografije na kojima se vide kese s bijelom suptancom i velike prazne flaše, čime je sugerisala da je Golunov imao laboratoriju za proizvodnju droge.

Policija je kasnije saopštila da su te fotografije objavljene greškom.