Moldavija: Nova premijerka najavila da će krivično goniti Plahotnjuka, on napustio zemlju

Nova premijerka Maja Sandu je saopštila da će Plahotnjuka i njegove najbliže saradnike krivično goniti zbog "uzurpiranja vlasti" i drugih zloupotreba
1394 pregleda 0 komentar(a)
Sandu, Foto: Reuters
Sandu, Foto: Reuters

Nakon što je novoizabrana premijerka Moldavije Maja Sandu najavila krivično gonjenje lidera tamošnje, donedavno vladajuće, Demokratske partije, potvrđeno je da je on napustio zemlju "na nekoliko dana", prenosi Tanjug.

"Zbog medijskih spekulacija o nestanku lidera Demokratske partije Moldavije, saopštavamo da je Vladimir Plahotnjuk napustio državu na nekoliko dana kako bi posjetio svoju porodicu", navodi se u saopštenju stranke, prenosi TAS S.

Sandu je saopštila da će Plahotnjuka i njegove najbliže saradnike krivično goniti zbog "uzurpiranja vlasti" i drugih zloupotreba.

Bivši premijer Moldavije Pavel Filip podnio je ostavku 8. juna, a Demokratska stranka saopštila je da će preći u opoziciju.

Sandu je na prvom sastanku svog kabineta najavila da će pojačati veze sa Evropskom unijom i izvesti pred lice pravde sve one koji su odgovorni za zloupotrebu vlasti.

Poslije izbora u februaru nastala je pat pozicija, a vlada Pavela Filipa nastavila je da radi u tehničkom mandatu.

Moldavske partije složile su se nedavno da formiraju vladu i imenuju Maju Sandu, bivšu ministarku prosvjete i savjetnicu Svjetske banke, ali je njihov savez izazvao sukob s Demokratskom strankom Moldavije i Ustavnim sudom, koji je smijenio predsjednika Igora Dodona i postavio bivšeg premijera Pavela Filipa za privremenog predsjednika.

Nakon toga, Filip je raspustio parlament i potpisao dekret za održavanje prijevremenih izbora u septembru.

A potom je Dodon, koga je Ustavni sud smijenio, poništio tu odluku.

Bonus video: