Emotivan govor Amande Noks u Modeni: To što sam nedužna nije me spasilo

"Uvijek će me se povezivati sa smrću prijateljice", rekla je Noks
1555 pregleda 0 komentar(a)
Noks, Foto: Reuters
Noks, Foto: Reuters

Vrativši se u Italiju prvi put otkako je oslobođena 2015., Amanda Noks je u subotu u Modeni održala emotivan govor u kojem je branila svoju verziju događaja u noći kada je ubijena Meredit Kerčer, prenosi Hina.

"Nedužna sam. Ali ostatak svijeta odlučio je da sam kriva", rekla je Noks na konferenciji o nepravdama u pravosuđu koju je organizovala italijanska advokatska komora.

"To što sam nedužna nije me spasilo", kazala je vidno potresena Noks i istakla kako je bilo "nemoguće" imati pošteno suđenje u Italiji.

Po njenim riječima, godinama nakon okončanja slučaja i dalje je suočena s ismijavanjem i stigmatizacijom.

"Uvijek će me se povezivati sa smrću prijateljice", rekla je Noks koja živi u Sijetlu i radi kao novinarka i spisateljica.

Noks je međunarodno poznata postala prije više od deset godina kada je kao američka studentkinja živjela u predgrađu italijanskog grada Peruđe.

U tom gradu je njena cimerka, britanska studentkinja Meredit Kerčer, silovana i ubijena 1. novembra 2007.

Noks je zbog toga pet godina provela u italijanskom zatvoru da bi 2015. bila oslobođena, nakon osmogodišnje pravne bitke koju su pomno pratili međunarodni mediji.

Italijanski Vrhovni sud oslobodio je 2015. Noks i njenog bivšeg momka, Italijana Rafaela Solećita, optužbe za ubistvo Kerčer

Ta presuda okončala skoro osmogodišnju sudsku bitku na dva kontinenta. Noks i Solećito su do tada bili osuđeni, oslobođeni, pa ponovo osuđeni na tri različita suđenja.

Sud je tada takođe odbacio i drugu presudu ranije izrečenu Noks i Solećitu, kojom su proglašeni krivim za ubistvo.

Prema agenciji ANSA, ne očekuje se da će Noks za vrijeme kratkog boravka u Italiji otići u Peruđu.

Bonus video: