Boris Džonson uvećao prednost u trci za novog britanskog premijera

Kada u trci za nasljednika premijerke Tereze Mej ostanu samo dva kandidata, o novom lideru odlučivaće 160.000 članova Konzervativne stranke. Rezultat se očekuje krajem jula
258 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Favorit u trci za lidera vladajuće britanske Konzervativne stranke i novog premijera Boris Džonson danas je u trećem krugu glasanja povećao prednost u odnosu na druge kandidate, dok je iz trke eliminisan ministar za međunarodni razvoj Rori Stjuart.

Poslije trećeg kruga glasanja 313 poslanika konzervativaca, u trci je ostalo četiri kandidata.

Džonson je u prvom krugu glasanja 13. juna dobio 114 glasova, u drugom 18. juna 126, a danas 143. Rori je eliminisan pošto je dobio 27 glasova.

Pored Džonsona u trci su još šef britanske diplomatije Džeremi Hant, ministar ekologije Majkl Gouv i ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid.

Poslanici Konzervativne stranke u donjem domu parlamenta ponovo će glasati sjutra.

Kada u trci za nasljednika premijerke Tereze Mej ostanu samo dva kandidata, o novom lideru odlučivaće 160.000 članova Konzervativne stranke. Rezultat se očekuje krajem jula.

Tereza Mej je 7. juna podnijela ostavku poslije niza pokušaja da ubijedi parlament da prihvati sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Bonus video: