"Rusija da oslobodi ukrajinske mornare, preduzme mjere za okončanje kršenja prava LGBTI populacije...

PSSE je glasala za ratifikaciju akreditiva ruske delegacije na plenarnom zasijedanju u Strazburu, navodeći da je ostala "posvećena dijalogu kao sredstvu postizanja trajnih rješenja", saopštio je Savjet Evrope
735 pregleda 1 komentar(a)
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, Foto: Twitter
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, Foto: Twitter

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PSSE) ratifikovala je akreditive članova ruske delegacije, pet godina pošto je Rusiji ukinuto pravo glasa u tom tijelu.

PSSE je glasala za ratifikaciju akreditiva ruske delegacije na plenarnom zasijedanju u Strazburu, navodeći da je ostala "posvećena dijalogu kao sredstvu postizanja trajnih rješenja", saopštio je danas Savjet Evrope.

Međutim, PSSE je pozvala Rusiju da ispuni niz nedavnih preporuka tog tijela, navodeći između ostalog oslobađanje ukrajinskih mornara, saradnju u privođenju pravdi odgovornih za obaranje aviona na letu MH17 i preduzimanje mjera za okončanje kršenja prava pripadnika LGBTI populacije, naročito u ruskoj republici Čečeniji.

Članovi PSSE ukazali su u rezoluciji da je ta skupština mjesto gdje može da se pokrene pitanje odgovornosti ruske delegacije, na osnovu vrijednosti i principa te organizacije.

PSSE je navela da očekuje da njena "jasna ponuda za dijalog" bude recipročna i da dovede do konkretnih rezultata.

Odlučila je da najkasnije u aprilu 2020. godine razmotri izvještaj o ispunjavanju obaveza Rusije.

Ruski zvaničnici su pozdravili odluku PSSE da ratifikuje akreditive članova delegacije te zemlje, dok je sedam država, među kojima je i Ukrajina, danas objavilo da povlači svoje delegacije sa zasjedanja PSSE u znak protesta, navodi Asošiejted pres.

Rusiji je prije pet godina oduzeto pravo glasa u PSSE zbog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim.

Ruski poslanik Leonid Slucki rekao je da je povratak delegacije u PSSE "prvi značajan korak ka priznanju Krima kao ruskog od zemalja Savjeta Evrope".

Ukrajinski delegat Leonid Jemec objavio je na Fejsbuku saopštenje delegacija Estonije, Gruzije, Letonije, Litvanije, Poljske, Slovačke i Ukrajine, u kojem se navodi da "Savjet Evrope gubi povjerenje ljudi koje treba da štiti".

PSSE je jedan od organa Savjeta Evrope i u njemu sede delegacije parlamenata 47 država članica.

Ona nema moć da daje obavezujuće naloge, ali može da daje preporuke i da od nacionalnih vlada zahtijeva da polože račune o ljudskim pravima i demokratiji. Od 2014. goidine je i arena sukoba Ukrajine i Rusije.

Poslije oduzimanja prava glasa Rusiji 2014. godine, Moskva je najprije odgovorila bojkotom PSSE, a od 2017. godine i prestankom plaćanja godišnjeg doprinosa budžetu Savjeta Evrope.

Moskva je zaprijetila i istupanjem iz Savjeta Evrope, što bi bio prvi takav slučaj.

Ruski građani u tom slučaju više ne bi mogli da se obraćaju Evropskom sudu za ljudska prava, sudskom ogranku Savjeta Evrope.

Takvu ekstremnu mogućnost većina zemalja je željela da izbjegne, iako neke, poput Ukrajine, baltičkih država i Velike Britanije, smatraju da je otvaranje vrata Rusiji prva pukotina u zapadnim sankcijama Moskvi, uvedenim poslije pripajanja Krima.

Bonus video: