Češka vlada preživjela glasanje o povjerenju u parlamentu

U Češkoj je od 1993. godine uspio samo jedan pokušaj izglasavanja nepovjerenja vladi, kada je 2009. godine morala da podnese ostavku vlada premijera iz Građanske demokratske stranke Mireka Topolaneka usred predsjedavanje Češke Evropskom unijom
416 pregleda 0 komentar(a)
Andrej Babiš, Foto: Reuters
Andrej Babiš, Foto: Reuters

Češka opozicija nije uspjela da prethodne noći izglasa nepovjerenje premijeru Andreju Babišu i njegovoj vladi koje je zatražilo pet opozicionih stranaka zbog optužbi da je taj češki premijer milijarder u sukobu interesa prema evropskim smjernicama zbog evropskih dotacija bivšem Babiševom koncernu Agrofert.

Ni nakon najvećih antivladinih demonstracija od Plišane revolucije 1989. godine, u nedjelju kada su u Prag u park Letna došle da traže bučno odlazak Babiša 283.000 ljudi, opozicija nije uspjela da nađe više od 85 glasova, umjesto 101 u donjem domu od 200 poslanika neophodnih za obaranje vlade. Babiša su podržali opozicioni nereformisani komunisti i partner u vladi, Češka socijaldemokratska stranka.

"Danas su poslanici Češke socijaldemokratske stranke odlučili da žele na funkciji predsjednika vlade krivično gonjenu osobu, čovjeka koji ima neprihvatljiv sukob interesa, riskantnog preduzetnika čije transakcije ugrožavaju novčanike čeških poreskih obveznika", kazao je nakon glasanja poslije burne 18-časovne rasprave lider opozicione Građanske demokratske stranke Petr Fijala.

Opozicija je predlagala da se izglasa nepovjerenje premijer Babišu a da Češku nastavi da vodi koaliciona vlada Babišove stranke ANO sve dok češki sudovi ne pokažu da li je zaista Babiš prije 12 godina zloupotrijebio dva miliona eura evropskog novca kada je svoju porodičnu farmu i konferencijski centar Rodino gnijezdo namjenski izvukao iz koncerna Agrofert kako bi mogla da dobije dotacije za mala preduzeća a nakon pet godina je vratio u koncern.

"Kada bi opozicija trebalo da traži da se izglasa nepovjerenje vladi osim u trenutku kada premijer zaista pravi sramotu svojoj zemlji u Evropi bez presedana? Svaki evropski poreski obveznik danas zna da se on obogaćuje od njegovih para. To je sukob interesa bez presedana kakav ovdje nije nikada bio", rekao je lider opozicione TOP09 Mirolsav Kalousek.

Stotine hiljada Čeha na ulicama od sredine aprila i opozicija u parlamentu dobile su novi podsticaj da traže ostavku Babiša kada je u maju u Prag stigao preliminarni izvještaj kontrolora Evropske komisije koji su zaključili da je po evropskim smjernicama od avgusta prošle godine premijer u sukobu interesa.

Iako je svoju poslovnu imperiju formalno prebacio u povjerenički fond, zbog čeških zakona o sukobu interesa, Babiš i dalje je jedini korisnik dobiti a istovremeno kao premijer učestvuje i u odlučivanju o podjeli novca iz evropskih fondova češkim preduzećima.

"Pokušaj da se izglasa nepovjerenje vladi je legitimno oruđe političke borbe. Ali ja ga ne razumijem. Ako ja podnesem ostavku, ostavku podnosi i cijela vlada. Šta će biti onda? Prijevremeni izbori? Shvatam to kao pokušaj destabilizacije naše zemlje", kazao je u raspravi Babiš.

Premijer je takođe odbio da je učinio bilo šta nezakonito i da je u sukobu interese i podsjetio poslanike da je prestao da bude vlasnik Agroferta i prebacio ga je u povjerenički fond, tačno onako kako je 2017. godine od njega zahtijevao češki zakon o sukobu interesa funkcionera.

Tokom rasprave premijer Babiš je ponovo podržao predsjednik Miloš Zemana kada je tokom obilaska regiona Visočina rekao da je to glasanje o nepovjerenju izlišno jer oni koji traže smjenu premijera znaju da će biti u glasanju poraženi.

"Upravo danas vladajuća koalicija i opozicija gnjave jedni druge nepotrebnim brbljanjem, umjesto toga da se danas raspravlja o razumnim zakonima", kazao je Zeman u susretu sa građanima mjesta Vladislav.

U Češkoj je od 1993. godine uspio samo jedan pokušaj izglasavanja nepovjerenja vladi, kada je 2009. godine morala da podnese ostavku vlada premijera iz Građanske demokratske stranke Mireka Topolaneka usred predsjedavanje Češke Evropskom unijom.

Bonus video: