Prve žrtve vrućine u Italiji, 2019. na putu da bude najtoplija godina

Vatrogasci se bore sa velikim brojem požara u Francuskoj i Španiji, uništene kuće i vozila
2375 pregleda 0 komentar(a)
Helikopter u akciji gašenja požara u Toledu, Foto: Reuters
Helikopter u akciji gašenja požara u Toledu, Foto: Reuters

Zbog velikih vrućina u centralnom i sjevernom dijelu Italije, stradale su najmanje tri osobe. U Milanu je za 35 odsto povećan broj osoba koje se zdravstvenim ustanovama obraćaju zbog tegoba nastalih usljed visokih temperatura.

U tom gradu je povećano i korišćenje električne energije usljed rada klima-uređaja, zbog čega povremeno dolazi do "zamračenja" prodavnica i restorana, prenosi Rojters.

Stotine vatrogasaca se bore sa požarima na jugu Francuske, posebno u regionu Gard, gdje je registrovano čak 45,9 stepeni i gdje je izgorjelo oko 600 hektara zemlje i uništene desetine kuća i vozila, saopštile su nadležne službe. U gašenju požara učestvuje 700 vatrogasaca i 10 aviona, a zatvoreno je nekoliko puteva.

Francuski mediji prenijeli su da je uhapšen jedan muškarac zbog izazivanja požara u Gardu, piše Tanjug.

U Parizu je takođe izmjerena rekordna temperatura u ovoj godini, a vlasti su izdale zabranu vožnje starijih automobila kako bi se bar malo suzbilo zagađenje izazvano vrućinama.

Širom Španije zabilježene su veoma visoke temperature od čak 43 stepena u pojedinim regionima. U 40 španskih regiona, od 50, na snazi je meteo-alarm, dok se razmatra proglašenje ekstremno rizičnog stanja u sedam regiona.

Na sjeveroistoku Španije u Đironi, temperatura je dostigla 43,9 stepeni, dok je katalonska vlada saopštila da je uspjela da obuzda 90 odsto požara koji su zahvatili više od 60 kvadratnih kilometara zemljišta u sjeveroistočnoj pokrajini Taragona. Kako je navedeno, aktivna su još dva požara u centralnom dijelu Toleda.

I u Velikoj Britaniji danas je najtopliji dan od početka godine, sa temperaturama koje dostižu 35 stepeni.

"Ova godina na putu da bude najtoplija"

Svjetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude najtoplija godina, dok bi period od 2015. do 2019. godine bio proglašen za najtopliji petogodišnji period.

Toplotni talas koji je pogodio Evropu je "apsolutno dosljedan" ekstremima koji su povezani sa uticajem emisije gasova u uslovima "staklene bašte", navodi Svjetska meteorološka organizacija.

Bonus video: