Premijer Slovenije podnio ostavku

Vrhovni sud Slovenije je presudio da je vladina podrška projektu tokom referendumske kampanje bila jednostrana i da je mogla uticati na ishod glasanja
59 pregleda 1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Reuters
Miro Cerar, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 08:11h

Slovenački premijer Miro Cerar rekao je da podnosi ostavku pošto je Vrhovni sud poništio prošlogodišnji referendum o važnom željezničkom projektu i naredio novo glasanje.

Cerar je rekao da je ostavku poslao parlamentu.

Vrhovni sud Slovenije je juče presudio da je vladina podrška projektu tokom referendumske kampanje bila jednostrana i da je mogla uticati na ishod glasanja.

Referendum održan prošlog septembra je podržao vladin plan za izgradnju dodatnih 27 kilometara pruge od luke Koper do čvorišta blizu granice s Italijom.

U javnom obraćanju nakon vanredne sjednice vlade Cerar je kazao da je odluka Vrhovnog suda kojom je projekt njegove vlade o pruzi Koper - Divača doživio jak udarac bila "kap koja je prelila čašu", te da su u pozadini takvog razvoja događaja oni koji "žele zaustaviti pozitivni razvoj Slovenije".

"Ja u takvoj priči ne želim učestvovati", kazao je Cerar, dodavši da će svoju ostavku uputiti parlamentu i o njoj u četvrtak obavijestiti predsjednika države Boruta Pahora koji mora odlučiti kada će se održati parlamentarni izbori, koji su inače planirani početkom juna. Do izbora nove vlade Cerar je spreman da obavlja tekuće poslove, kako predviđa zakon.

U svom obraćanju građanima, Cerar je kazao da je Slovenija danas u mnogo boljem položaju nego onda kad je prije skoro četiri godine postao premijer iako se u javnosti namjerno stvara suprotna percepcija.

"Ciljano se u javnosti stvara pogrešan utisak da je sve naopako, a to jednostavno nije istina. Različite grupe vide samo sebe i svoje interese, pa čak i koaliconi partneri, a meni je to strano", kazao je Cerar.

Dodao je da je odluku o ostavci donio jer treba da se zna šta je tačno i istinito, a šta nije.

"Radi se o odgovornosti koju lično prihvatam, a tako bi u ovoj situaciji trebao da postupi svaki kredibilan političar", kazao je Cerar.

Bonus video: