VIDEO Desničari okrenuli leđa "Odi radosti" u Evropskom parlamentu

Pojedini nisu htjeli da ustanu na himnu EU, Betovenovu "Odu radosti", dok su drugi, uglavnom iz redova Bregzit partije Najdžela Faraža, okrenuli leđa tokom ceremonije otvaranja
1748 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2019. 13:24h

Evropski poslanici desničarskih partija, koji podržavaju Bregzit, kao i nezavisnost Katalonije, omeli su današnje formalno otvaranje sjednice Evropskog parlamenta.

Pojedini nisu htjeli da ustanu na himnu EU, Betovenovu "Odu radosti", dok su drugi, uglavnom iz redova Bregzit partije Najdžela Faraža, okrenuli leđa tokom ceremonije otvaranja, prenijela je agencija AP.

Faraž je ispred parlamenta u Strazburu upozorio Borisa Džonsona i Džeremija Hanta. "Ako ne dovedete do Bregzita (do 31. oktobra), gotovi su", rekao je Faraž novinarima.

Dugogodišnji evroposlanik iz redova laburista Ričar Korbet, ocijenio je da "bregziteri" misle da su pametni jer su okrenuli leđa, ali da taj potez zapravo izgleda "patetično i nikoga nije impresionirao", prenosi RTS.

Protestovalo se i zbog odluke da se Karlesu Puđdamonu i još dvojici katalonskih separatista ne dozvoli da zauzmu svoja mjesta u parlamentu. Poslanici iz njegove grupacije su držali njihove fotografije i branili njihovo pravo da zauzmu svoja mjesta.

Istovremeno je održan i protest ispred zgrade parlamenta u Strazburu.

Pojedini poslanici su protestovali i povodom slučaja njemačkog kapetana broda Karole Rakete, koja je pritvorena u Italiji zbog spora u vezi sa migrantskim pravima.

Posle toga, sjednica je uobičajeno nastavljena, prenosi AP.

Bonus video: