Lideri EU: U igri nova imena, Šefčovič umjesto Federike Mogerini

Mnogi ključni političari na vlasti u EU osporili su predlog da Manfred Veber bude na čelu EK ocijenivši da nema nikakvo iskustvo u vođenju vladinih ili državnih poslova, a nezvanično je naglašavano da je on "blijeda ličnost" za tako zahtjevno mjesto čelnika izvršne vlasti EU
1651 pregleda 0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2019. 14:52h

Vođe Evropske unije još u kuloarima pregovaraju o ličnostima za čelnike institucija Unije, a nagoviještena "nova imena" uključuju i predloge da njemačka ministarka odbrane Ursula fon den Lejen postane predsjednica Evropske komisije (EK), a da potpredsjednik EK Maroš Šefčovič zamijeni Federiku Mogerini na položaju šefa Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

Očekuje se da zasijedanje vodja EU počne ranije popodne i zasad je u igri za čelnika EK i dalje holandski socijalista Frans Timermans, koji je dosad imao podršku francuskog predsjednika Emanuela Makrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, čiji su se partijski partneri na desnom krilu u EU tome oštro usprotivili.

Kao mogući novi šef "evropske diplomatije", EEAS, spominjan je i belgijski premijer Šarl Mišel, za koga je rečeno i da bi mogao preuzeti predsjedništvo Evropskog savjeta, koji čine šefovi država ili vlada EU, mada je za to mjesto "viđena" bila i šefica Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Takođe je nezvanično rečeno i da bi komesarka EK za digitalnu ekonomiju, Bugarka Marija Gabrijel, mogla doći na čelo EEAS.

Prema diplomatama na zasijedanju, "novi paket kandidata" s njemačkom ministarkom odbrane fon der Lejen su priije svega iznijele članice Višegradske četvorke i neke baltičke zemlje, koje se veoma protive dolasku Timermansa na čelo EK.

Grupacija stranaka desno od centra, EPP, koja je postigla loš rezultat ali ipak dobila najveći broj glasova na izborima za Evropski parlament, tražila je da njen kandidat, njemački socijalhrišćanin Manfred Veber, bude predsjednik EK.

To su mnogi ključni političari na vlasti u EU osporili ocijenivši da Veber nema nikakvo iskustvo u vođenju vladinih ili državnih poslova, a nezvanično je naglašavano da je on "blijeda ličnost" za tako zahtjevno mjesto čelnika izvršne vlasti EU.

Bonus video: