Kraj "nedodirljivog" holandskog gangstera

Mafijaš Vilem Holeder provešće ostatak života u zatvoru zahvaljujući prije svega svjedočenju triju žena
14175 pregleda 2 komentar(a)
Postao ozloglašen nakon otmice tajkuna Fredija Hajnekena: Holeder, Foto: Nos.nl
Postao ozloglašen nakon otmice tajkuna Fredija Hajnekena: Holeder, Foto: Nos.nl

Najozloglašeniji holandski gangster Vilem Holeder osuđen je juče u Amsterdamu na doživotni zatvor zbog umiješanosti u pet mafijaških ubistava, uključujući i svog zeta.

Holeder (61), nazvan Nos, po najistaknutijoj crti lica, najpoznatiji je po ranijoj presudi za otmicu tajkuna pivske industrije Fredija Hajnekena 1983.

Suđenje povodom serije ubistava 2000-ih trajalo je od 2015. i praćeno je velikim interesovanjem javnosti.

„Krivi ste za podsticanje na pet ubistava … likvidacije, počinjene po naredbi organizovane bande, za velike sume novca“, rekao je sudija Frank Viland čitajući presudu, dodavši da je Holeder bio bos u kriminalnoj oragnizaciji.

„Mislite da imate pravo da ravnodušno odlučujete o životu i smrti i nemate savjesti“, dodao je sudija.

Najduže suđenje u istoriji Holandije održano je u zatvoru sa velikim mjerama obezbjeđenja, poznatom kao „bunker“.

Njegove sestre i bivša djevojka su rizikovale život da bi prikupile i proslijedile inkriminišuće dokaze.

Porodice žrtava su aplaudirale u sudnici. Holederovi advokati su najavili žalbu. Oni tvrde da su ostali kriminalci pokušali da mu pripišu razne zločine zbog njegove loše reputacije.

Svjedoci tužilaštva u ovom slučaju bile su i Holederove sestre Astrid i Sonja, čiji je suprug Kor van Hout, jedan od Holederovih saradnika u otmici Hajnekena, ubijen 2003.

Holeder, koji se smatra odgovornim i za jedan od najvećih lanaca prostitucije u Evropi i šverc droge, juče je proglašen krivim za to ubistvo.

Viland je rekao da je Holeder nazvao sestru u noći ubistva da traži zlato koje je bilo kod Van Houta, koje bi, bez njenog znanja, bilo iskorišteno za isplatu ubica njenog supruga.

Ključni momenat na suđenju se desio kada su na sudu emitovani tajni razgovori koje su snimile njegove sestre, u kojima Holeder prijeti da će ubiti Sonju i njenu djecu.

Sudije su kazale da su svi koji su svjedočili protiv Holedera to su učinili opravdano strahujući za svoje živote.

Građevinski tajkun Vilem Endstra je ubijen 2004. nakon što je otkriveno da policiji daje informacije o Holederu. Holeder je 2007. proglašen krivim za reketiranje Endstre i osuđen je na devet godina zatvora.

„Nisam naredio likvidacije i nema dokaza za to“, naveo je Holeder u pisanom saopštenju koje su mediji dobili nakon presude.

Sudija Viland je rekao da mu se ne može vjerovati zbog brojnih oprečnih saopštenja. Holeder je tvrdio da dokazi koje su ponudile njegove sestre nisu vjerodostojni.

Sudije su juče odlučile da su ti dokazi, zajedno sa svjedočenjem bivše djevojke Sandre den Hartog i ostalih, pouzdani i da su „dali značajan doprinos dokazivanju da je Holeder zaista počinio“ djela koja mu se stavljaju na teret.

Fredi Hajneken je otet i držan u zatočeništvu tri nedjelje dok nije plaćen otkup od 16 miliona eura.

Holeder je uhapšen u Francuskoj i osuđen, a u Holandiji je bio iza rešetaka do 1992. Do hapšenja 2006. u slučaju iznude, ulagao je u bordele i seks klubove.

Veze sa balkanskim kriminalcima

Holeder i dalje ima uticaj unutar kriminalnog podzemlja i nekoliko ubistava je naređeno iz njegove zatvorske ćelije.

Mediji su pisali da je Holeder svoje najbliže saradnike nalazio među osobama iz kriminalnog miljea Srbije i Crne Gore, koje su dolazile u Holandiju.

Za odabir osoba „pogodnih” za Holedera, navodno je bio zadužen Miloš-Bata Petrović, koji je uhapšen u Holandiji 2011.

Prema navodima beogradskih i holandskih medija, Petrović je u podzemlju bio suparnik Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, u poslovima sa drogom.

Petrović je osuđen na 15 godina zatvora u Holandiji zbog organizovanja ubistva Jocićevog kuma Srđana Miranovića 2006. u Podgorici.

Bonus video: