Portugal: Bivši ministar odbrane optužen zbog zataškavanje krađe vojnog oružja i municije

Politički oslabljen skandalom, Lopes je oktobra prošle godine podnio ostavku, iako je negirao da išta zna o "bilo kakvoj operaciji zataškavanja"
717 pregleda 0 komentar(a)
Žoze Alberto Aseredo Lopes, Foto: Screenshot/Youtube
Žoze Alberto Aseredo Lopes, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši portugalski ministar odbrane Žoze Alberto Aseredo Lopes rekao je danas da je optužen zbog uloge u zataškavanju krađe vojnog oružja i municije, koja ga je koštala mjesta u vladi.

"Juče sam optužen u okviru afere 'Tankos' ", rekao je on u izjavi za agenciju Lusa.

Tankos je ime vojne baze iz koje je ukradeno oružje i municija.

Mediji navode da je Lopes optužen za "ometanje pravde".

Krajem septembra prošle godine je uhapšeno više zvaničnika vojne policije i žandarmerije, osumnjičenih da su u saradnji s lopovima koji su nastojali da umaknu vlastima organizovali povraćaj ukradenog oružja i municije.

Optuženo je 24 ljudi, osumnjičenih lopova i saučesnika.

Politički oslabljen skandalom, Lopes je oktobra prošle godine podnio ostavku, iako je negirao da išta zna o "bilo kakvoj operaciji zataškavanja".

Međutim, navode mediji, jedan od zvaničnika vojne policije je svjedočio da je Lopes dobio izvještaj s opisom operacije vraćanja ukradenog oružja i municije.

I dalje nepoznata lica su krajem juna 2017. provalila u vojno skladište u bazi Tankos i odnijela 150 ručnih bombi, 44 protivtenkovske granate, 18 šok-bombi i 1.450 metaka.

Zahvaljujući anonimnoj prijavi, sve sem metaka je nađeno nedaleko od skladišta.

Bonus video: