APEL NATO SAVEZNIKA

Stoltenberg: Rusija da oslobodi ukrajinske mornare

Generalni sekretar Alijanse je kazao da su svi članovi Savjeta NATO-Rusija saglasni da je Ugovor o INF-u ključan za evroatlantsku sigurnost
869 pregleda 2 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

NATO saveznici pozvali su Rusiju da oslobodi ukrajinske mornare i brodove koje je zaplijenila u novembru prošle godine u Kerčkom moreuzu, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija.

On je kazao da su na sastanku razgovarali o sigurnosnoj situaciji u istočnoj Ukrajini, nedostatku napretka u sporazumima iz Minska i napetosti u i oko Azovskog mora.

Teme razgovora bili su i Sporazum o raketama srednjeg dometa (INF) i transparentnost i smanjenje rizika.

“NATO saveznici su još jednom pozvali na oslobađanje ukrajinskih mornara i brodova koje je Rusija zaplijenila u novembru prošle godine”, saopštio je Stoltenberg.

O tim pitanjima, kako je naveo, NATO i Rusija i dalje imaju temeljne razlike.

Stoltenberg je kazao da su svi članovi Savjeta NATO-Rusija saglasni da je Ugovor o INF-u ključan za evroatlantsku sigurnost.

“Ali Sporazum je sada u opasnosti. Nažalost, nijesmo vidjeli nikakve znakove napretka, a vrijeme ističe”, dodao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je rekao, saveznici su danas još jednom pozvali Rusiju da se vrati poštovanju Sporazuma o INF-u.

“Moramo se ipak pripremiti za svijet bez Sporazuma o INF-u, koji će biti manje stabilan za sve nas", kazao je Stoltenberg.

On je naveo da je rasprava na sjednici Savjeta bila je iskrena i nužna, ali i da saveznici i Rusija imaju fundamentalno različite stavove.

“Ali mi smo predani nastavku dijaloga, jer bez njega ne možemo riješiti razlike”, rekao je Stoltenberg.

Preporučujemo za Vas