Izlazne ankete u Grčkoj: Nova Demokratija na putu da pobijedi na izborima

Predviđa se da će Nova Demokratija osvojiti između 38 i 42 odsto glasova, dok se Sirizi projektuje između 26.5 i 31.5 odsto glasova
1290 pregleda 0 komentar(a)
Micotakis nakon glasanja, Foto: Reuters
Micotakis nakon glasanja, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.07.2019. 20:13h

Opoziciona Nova demokratija (ND) na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj osvojila je apsolutnu većinu, pokazale su prve izlazne ankete.

Rojters prenosi da bi ta konzervativna partija mogla da ima 155 do 167 mjesta u budućem sazivu parlamenta, koji inače broji 300 poslanika.

Viši zvaničnik Sirize, partije aktuelnog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, rekao je da izlazne ankete pokazuju jasnu pobjedu opozicione Nove demokratije.

"Imamo čistu pobjedu Nove demokratije. Sačekaćemo da vidimo kako će to iskoristiti", rekao je Panos Skourletis iz Sirize.

U Grčkoj su u 19 sati po lokalnom vremenu zatvorena birališta na prijevremenim parlamentarnim izborima, na kojima su glasači birali novog premijera.

Mandat predsjednika vlade, ljevičara Aleksisa Ciprasa, trebalo je da se završi u oktobru, ali se on odlučio na prijevremene izbore zbog loših rezultata na nedavnim izborima za Evropski parlament na kojima je opoziciona Nova demokratija osvojila više glasova od njegove vladajuće Sirize.

I prema predizbonim anketama lider ND-a Kiriakos Micotakis bio je apsolutni favorit i ovih izbora.

Pravo glasa imalo je 9.903.864 Grka. I Cipras i Micotakis glasali su tokom dana na svojim biračkim mjestima.

"To je ključna borba, borimo se sa optizmom i odlučno do poslednjeg trenutka", rekao je tom prilikom Cipras i dodao da žrtvovanja i napori zemlje ne smiju da propadnu.

Micotakis je poslije glasanja rekao da "birači danas donese odluku za svoju budućnost" i dodao da će od sjutra "biti bolji dan za naciju".

Bonus video: