Parada povodom Dana pada Bastilje: Pogledajte nastup letećeg čovjeka na "flajbordu"

Nekoliko grupa iz pokreta Žutih prsluka uspjelo je da se pomiješa sa okupljenim gledaocima i da zviždi francuskom predsjedniku
9198 pregleda 1 komentar(a)
Frenki Zapata, Foto: Reuters
Frenki Zapata, Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je u prisustvu više evropskih vođa pratio paradu povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, koja je ove godine u znaku evropske odbrambene saradnje.

Zastave deset zemalja Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja zajedničke strateške odbrane, predvodile su vojnu paradu koja se tradicionalno održava duž avenije Jelisejskih polja u Parizu.

To su, pored Francuske, Belgija, Velika Britanija, Njemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

U paradi je učestvovalo preko 4.000 vojnika, 196 vozila, 69 aviona i 39 helikoptera, kao i 237 konja.

Velika atrakcija bio je leteći čovjek na "flajbordu", pronalasku bivšeg francuskog šampiona u džet-skiju Frenkija Zapate.

Makron, kome je ovo treća parada od izbora 2017. godine, danas je otvorio proslavu prolazeći Jelisejskim poljima u komandnom vozilu prije nego što je obavio smotru trupa zajedno sa šefom generalštaba francuske vojske.

U Parizu je i dalje napeto poslije višemjesečnih protesta Žutih prsluka protiv Makronove politike.

Nekoliko grupa iz pokreta Žutih prsluka uspjelo je da se pomiješa sa okupljenim gledaocima i da zviždi francuskom predsjedniku.

Makron se poslije smotre na predsjedničkoj tribini na trgu Konkord pridružio drugim evropskim zvaničnicima među kojima je bila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na predsjedničkoj tribini bila je i cijela francuska vlada.

Za paradu 2019. okrenutu ka Evropi, Francuska je pozvala desetak evropskih zemalja partnera da učestvuju u vojnoj paradi.

"Uz vas su ove godine prisutni brojni vojnici evropskih vojski. To će biti dobar simbol evropske odbrane koju gradimo. To je prioritet mog mandata", rekao je Makron u govoru pred vojnicima.

Makron je rekao da zajedničko djelovanje ne znači da se odustaje od nacionalnih suvereniteta, niti da se oni smanjuju, ne znači ni da se odustaje od Atlantske alijanse, već da se radi na razvoju zajedničkih programa opreme i kolektivnih kapaciteta.

Pored njemačke kancelarke, među 11 evropskih zvanica francuskog predsjednika su i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Makron im priređuje ručak u Jelisejskoj palati poslije parade.

Britansku premijerku Terezu Mej u ostavci predstavlja vicepremijer Dejvid Lidington.

Galerija

Bonus video: