Španija: Sančez smatra da su pregovori o vladi propali

U intervjuu za radio SER, Sančez je pozvao dvije vodeće partije desnog centra da se uzdrže od glasanja da bi mogao da dobije potrebne glasove da vodi manjinsku vladu
508 pregleda 0 komentar(a)
Sančez, Foto: Reuters
Sančez, Foto: Reuters

Španski premijer u tehničkom mandatu i vođa Socijalista Pedro Sančez rekao je danas da smatra da su propali pregovori o formiranju vlade uz podršku krajnje ljevičarske partije Podemos.

Više od dva mjeseca od kada je njegova partija pobijedila na parlamentrnim izborima ali ostala daleko od osvajanja skupštinske većine Sančez nije uspio da osigura glasove Podemosa čiji vođa Pablo Iglesias traži mjesta u vladi.

Na izborima krajem aprila, Socijalisti su osvojili 123 mjesta od 350 u donjem domu parlamenta.

Sančezu je, prema tome, potrebna podrška 42 poslanika Podemosa pored podrške brojnih malih regionalnih partija da bi parlament mogao ponovo da ga izabere za premijera na glasanju predviđenom 23. jula.

Ukoliko tada Sančez ne dobije apsolutnu većinu, biće drugo glasanje dva dana kasnije kada će mu biti potrebna prosta većina.

U današnjem intervjuu za radio SER, Sančez je pozvao dvije vodeće partije desnog centra da se uzdrže od glasanja da bi mogao da dobije potrebne glasove da vodi manjinsku vladu.

On je za radio rekao da je vođa Podemosa Pablo Iglesias jednostrano prekinuo pregovore o sastavljanju vlade.

Bonus video: