Sicilijanska policija otkrila da je za prostorije plaćala mafiji

Ranije su list La Republika i novinska agencija ANSA objavili da je policija plaćala 105.000 eura na godinu za plaćanje dijela zgrade
2382 pregleda 2 komentar(a)
Vozilo italijanske policije: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Vozilo italijanske policije: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.07.2019. 18:04h

Italijanska policija plaćala je za svoje poslovne prostore najam porodici povezanoj sa sicilijanskom mafijom u gradu Vitoriji. Finansijska policija zaplijenila je zgradu u kojoj je bilo sjedište stanice vitorijske policije u sklopu potrage za imovinom mafijaške porodice Lula, potvrdio je portparol u ponedjeljak

Ranije su list La Republika i novinska agencija ANSA objavili da je policija plaćala 105.000 eura na godinu za plaćanje dijela zgrade.

La Republika je rekla da je mafijaška porodica Luka stekla 50-postotno vlasništvo zgrade 2012., kad je policijska postaja ondje bila već nekoliko godina.

List je citirao policijskog zapovjednika Salvatorea La Rosu koji je rekao da u to vrijeme ministarstvo unutrašnjih poslova nije znalo za povezanost novog vlasnika s mafijom.

Prema listu La Rosa, već "mjesecima" se radi na tome da se policijska stanica iz praktičnih razloga premjesti negdje drugdje, a taj postupak će se sada ubrzati.

Informacija o pretresu imovine mafijaške familije Luka koju je sprovela italijanska Guardia di Financa objavljena je 1. jula, no nije odmah bilo poznato da se to tiče vitorijske policijske stanice.

Pripadnici familije Luka lokalno su poznati kao trgovci automobilima i preduzetnici sa nekretninama optuženi su za pranje novca u ime mafijaškog klana Rincivilo.

Braća Franćesko Antonio i Salvatore Luka, kao i Salvatoreov sin Roko, u predistražnom su zatvoru pod optužbom za saradnju sa mafijom.

Bonus video: