"SPORAZUM I DALJE ŽIV"

Mogerini: Ne vidimo da Iran značajno krši sporazum

"Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma sa Iranom bila bi užasna za sve uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora", ocijenila je Mogerini
1373 pregleda 0 komentar(a)
Mogerini, Foto: Reuters
Mogerini, Foto: Reuters

Nuklearni sporazum sa Iranom i dalje je "živ", iako se nalazi u najkomplikovanijoj fazi od kad je potisan prije četriri godine, saopštila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Ona je kazala da učesnici nuklearnog sporazuma s Iranom ne smatraju da kršenje koje čini Teheran predstavlja značajno nepridržavanje sporazuma.

Mogerini je, na konferenciji za medije održanoj nakon sastanka ministara spoljnih poslova država članica EU u Briselu, kazala da učesnici sporazuma nijesu naznačili bilo kakvu nameru da pokrenu mehanizam zbog kršenja.

"Opcija u kojoj nema nuklearnog sporazuma sa Iranom bila bi užasna za sve uključujući i one koji su odlučili da se povuku iz dogovora", ocijenila je Mogerini.

Ona je rekla da je puna primera nuklearnog sporazuma ključna za stabilnost situacije i izbjegavanje eskalacija u dijelu svijeta koji je "kritičan za bezbjednost".

Prema riječima Mogerini, iako je u teškoj fazi, sporazum o nuklearnom programu Irana je i dalje instrument koji se koristi kako bi se rješavala nuklearna pitanje sa Iranom.

Preporučujemo za Vas