EVROPSKA KOMISIJA NEĆE UBLAŽITI STAVOVE

Bez popuštanja prema Poljskoj i Mađarskoj zbog kršenja demokratskih pravila

Poljski PiS i mađarski premijer Viktor Orban su pod pritiskom Evropske unije napravili određene ustupke i odrekli se pojedinih izmjena u zakonodavstvu čiji je cilj bio da sudovi, mediji i akademske grupe dođu pod kontrolu države
750 pregleda 0 komentar(a)
Premijeri Poljske i Mađarske: Moravjecki i Orban
Premijeri Poljske i Mađarske: Moravjecki i Orban

Evropska komisija u novom sazivu će nastaviti snažan pritisak na Poljsku i Mađarsku zbog propusta u vladavini prava, kazale su juče diplomate i zvaničnici, raspršivši nade vladajuće nacionalističke partije u Varšavi.

Vlada koju predvodi partija Prava i pravde (PiS) je očekivala da će joj podrška novoj predsjednici uticajne Evropske komisije - njemačkoj konzervativki Ursuli fon der Lajen - pomoći da zatvori istragu takozvanog člana 7 protiv Poljske zbog kršenja demokratskih pravila.

To se neće dogoditi kazao je juče Frans Timermans, Holanđanin od kojeg se očekuje da zadrži funkciju zamjenika šefa Komisije nakon što su evropski ministri ponovo razgovarali povodom zabrinutosti bloka oko Poljske.

„Ne sumnjam da će nova Evropska komisija, pod predjedništvom Ursule fon der Lajen, biti snažna, konkretna i odlučna, kao i Komisija u sadašnjem sastavu”, kazao je Timermans na konferenciji za novinare u Briselu.

Poljska i Mađarska su proteklih dana u više navrata podsjetile Fon der Lajenovu da njima duguje novu poziciju jer je zahvaljujući glasovima njihovih poslanika osvojila tijesnu pobjedu prilikom glasanja u EP.

Međutim, prilikom predstavljanja programa za sljedećih pet godina, Fon der Lajen je u više navrata naglasila da će poštovanje fundamentalnih demokratskih vrijednosti EU biti u srcu njene politike.

Ona, kao i odlazeća Komisija, predložila je niz novih instrumenata za očuvanje demokratije širom 28-članog bloka, gdje su evroskeptične i nacionalističke partije ojačale posljednjih godina u očiglednom pokazatelju nezadovoljstva birača zbog mjera štednje, migracije i globalizacije.

Njemački i francuski ministri istakli su na jučerašnjem sastanku da je vladavina prava „u srcu evropskog projekta”, kazali su za Rojters diplomatski izvori.

„Bojazni koje su dovele do aktiviranja procedure člana 7 nijesu u potpunosti i adekvatno otklonjene. Potvrđujemo našu podršku sadašnjem sastavu Komisije u tom pogledu i uvjereni smo da će u sljedećem mandatu biti ispoljena ista posvećenost”, kazao je njemački ministar Mihael Rot.

Finska, koja predsjedava blokom do kraja 2019. godine, takođe se izjasnila u korist oštrije reakcije bloka prema članicama koje dovode u pitanje demokratska pravila. To podrazumijeva da finansiranje država članica prema novom zajedničkom budžetu za 2021-27. bude uslovljeno poštovanjem vladavine prava, što je korak koji bi mogao nauditi Poljskoj i Mađarskoj, budući da su one među siromašnijim članicama koje primaju velikodušnu pomoć.

Poljski PiS i mađarski premijer Viktor Orban su pod pritiskom Evropske unije napravili određene ustupke i odrekli se pojedinih izmjena u zakonodavstvu čiji je cilj bio da sudovi, mediji i akademske grupe dođu pod kontrolu države.

U odvojenom slučaju, Komisija je ove nedjelje nastavila sa pritiskom na Poljsku zbog disciplinskih procedura koje je PiS uveo protiv sudija. Varšava ima dvije nedjelje da napravi izmjene ili će se suočiti sa tužbom pred najvišim sudom Evropske unije.

Komisija je u septembru zakazala saslušanje o Mađarskoj.’

Preporučujemo za Vas