CEREMONIJA POVODOM GODIŠNJICE NEUSPJELOG ATENTATA NA HITLERA

Merkel pozvala Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu

Merkel je odala počast svima koji su se nacistima suprotstavili na različite načine
654 pregleda 1 komentar(a)
Merkel, Foto: Reuters
Merkel, Foto: Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas Evropljane da se suprotstave populizmu, nacionalizmu, rasizmu i antisemitizmu, odajući poštu otporu koji su Njemci pružili nacistima.

Na ceremoniji povodom godišnjice neuspjelog pokušaja atentata na nacističkog diktatora Adofa Hitlera, Merkel je rekla da hrabrost i žrtva zavjerenika, učesnika Operacije Valkira, treba da služe kao primjer ljudima današnjice.

"Oni su stavili humanost iznad sopstvenih života", kazala je Merkel okupljenima na mjestu gdje su pogubljeni lider zavjerenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg i drugi učesnici neuspjelog atentata na Hitlera, poznatog i pod nazivom Julska zavjera.

Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. pokušao da ubije Hitlera tokom sastanka u njegovom štabu tako što je ostavio tašnu napunjenu eksplozivom.

Hitler je izbjegao punu snagu udara eksplozije jer je neko stavio tašnu uz nogu od stola.

Fon Štaufenberg i drugi zavjerenici strijeljani su nekoliko sati kasnije.

Merkel je danas odala počast svima koji su se nacistima suprotstavili na različite načine - ljudima koji su skrivali Jevreje kako bi ih spasili smrti u koncentracionim logorima, Jevrejima koji su u Varšavskom getu podigli ustanak protiv nacista 1943. godine, poljskim borcima iz Varšavskog ustanka 1944. godine i drugima koji su se borili protiv njemačkih okupatora.

"Fon Štaufenberg je simbol otpora, ali njegova priča nije jedina priča otpora", kazala je njemačka kancelarka.

U vrijeme rasta antisemitizma i rasizma u Njemačkoj, Merkel je kazala da ljudi treba da crpe inspiraciju iz građanske hrabrosti onih koji su pružili otpor nacistima i da ne ćute.

"Umjesto da sklanjamo pogled ili da ćutimo, treba da se angažujemo", navela je.

Merkel je dodala da Evropljani moraju da budu glasni i da djeluju protiv nacionalizma i populizma.

"Treba da razmišljamo multilateralno, a ne jednostrano, globalno, a ne nacionalno, otvoreno, a ne izolacionistički, zajedno, a ne sami. To su zadaci današnjice", rekla je šefica njemačke vlade.