GLASANJE ZA NOVI SAZIV PARLAMENTA

Izbori u Ukrajini, Zelenski je favorit: "Premijer mora biti profesionalni ekonomista"

Stranka Zelenskog želi da nastavi sa prozapadnim kursom i vodi zemlju ka Evropskoj uniji i NATO-u, zajedno sa paketom ekonomskih reformi
711 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od glasačkih mjesta u Kijevu, Foto: Reuters
Sa jednog od glasačkih mjesta u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2019. 17:42h

Ukrajinci danas glasaju o novom sazivu svog parlamenta, a favorit je stranka novog predsjednika, bivšeg komičara Volodimira Zelenskog koji se nada da će dobiti solidnu većinu kako bi ispunio svoja reformska obećanja.

Izabran trijumfalno u aprilu, taj 41-godišnji politički početnik, ali stručnjak za društvene mreže i politički inovator raskida s tradicionalnim državničkim stilom svojih prethodnika, raspustio je dosadašnju skupštinu koja je bila veoma neprijateljska prema njemu, i sazvao očekivane poslaničke izbori da bi dobio lojalan Parlament i Vladu.

Nazvana po istoimenoj TV-seriji u kojoj je Zelenski, dok je bio glumac, igrao predsjednika, njegova partija "Sluga naroda" ima naklonost oko polovine glasača.

Ta partija računa i na Žana Beleniuka, osvajača olimpijske medalje, koji se ponosi time što ona "izazva sistem" i vodi do "promjena", privlačeći biračko tijelo jedne od najsiromašnijih zemalja Evrope, koja pati i zbog rata s proruskim separatistima, sa skoro 13.000 mrtvih za pet godina.

"Mi ne predviđamo koaliciju s bivšom vlašću", izjavio je danas Zelenski poslije glasanja u Kijevu, dodajući da se "konsultacije" već vode oko imenovanja budućeg premijera.

"Taj čovjek mora biti apsolutno profesionalni ekonomista, bez političke prošlosti", dodao je on.

Već danas u 9:00 sati stopa učešća glasača je bila blizu 20 odsto, skoro na istom nivou kao na predsjedničkim izborima u aprilu.

Sa masovnim prisustvom mladih kandidata bez političkog iskustva, 50 do 70 odsto poslanika treba da budu nova lica, predviđaju stručnjaci.

To je prekretnica za tu bivšu sovjetsku republiku čijim je političkim pejzažom do sada dominirala elita koja je odrasla u SSSR.

"U parlamentu će mladi, profesionalni i pošteni ljudi moći da rade ono što od njih očekuju" Ukrajinci koje su "razočarale" stare elite, izjavio je danas superstar ukrajinskog roka, Sviatoslav Vakarčuk, osnivač nove stranke "Golos" (Glas) koja ima neke šanse da uđe u Skupštinu.

Od pet vodećih po anketama, dvije - "Sluga naroda" i "Golosa" predstavljaju se kao "sljedecća generacija" i pune su kandidata-početnika čija je prosječna starost 37 godina.

Gradeći nadu u promjenu, te dvije stranke su otišle ​​toliko daleko, da su dosadašnjim poslanicima zabranili učešče na svojim listama.

Po sondažama javnog mnjenja, predsjednikovu stranku prati proruska "Platforma opozicije" (10 do 13 odsto), čiji broj tri je Viktor Medvedčuk, veoma kontroverzna figura bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kum jedne od njegovih ćerki.

Dvije prozapadne formacije: "Evropska solidarnost" bivšeg predsjednika Petra Porošenka (osam odsto) i "Domovina" bivše premijerke Julije Timošenko (pet do devet odsto), treba i da pređu prag od pet odsto potreban za ulazak u Parlament, a slijedi ih "Golos" (četiri do sedam odsto).

U Kijevu, Porošenko je rekao da je "glasao za Evropsku uniju i NATO", u kojima želi članstvo Ukrajine.

Otvorena od 05:00 GMT, biračka mjesta će se zatvoriti u 17:00 GMT (20:00 po srednje-evropskom vremenu), kada se očekuje objavljivanja rezultata izlaznih anketa.