NE ISKLJUČUJE IZLAZAK IZ EU BEZ DOGOVORA

Boris Džonson, favorit za premijera Britanije: Kontroverzan, poznat po ekscesima i gafovima

Boris Džonson izaziva duboko neprijateljstvo među protivnicima Bregzita, od kojih mnogi njegov miting o izlasku iz EU, održan uoči referenduma 2016. godine, smatraju samo sredstvom kojim je zadovoljio svoje lične ambicije
1261 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Favorit u trci za Dauning Strit, Boris Džonson imao je danas kratak uvid u izazove koji mu predstoje, s najavom ministra finansija koji se ne slaže s njegovom strategijom za Bregzit: da bi mu bila bi čast da podnese ostavku ako Džonson pobijedi.

Britanci će u utorak znati ime nasljednika konzervativne premijerke Tereze Mej, mjesto koje se čini obećanim Borisu Džonsonu, favoritu po anketama među aktivistima baze Konzervativne stranke.

Glavni akter pobjede Bregzita na referendumu 23. juna 2016. godine, bivši gradonačelnik Londona ne isključuje izlazak iz EU bez dogovora s Briselom 31. oktobra, kada se taj istorijski razlaz mora dogoditi, u početku zakazan za 29. mart.

To je neprihvatljiva strategija za ministra finansija Filipa Hamonda, vladinog zvaničnika "teške kategorije".

"Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatio sam da bi njegovi uslovi za rad u vladi obuhvatili i prihvatanje izlaska bez sporazuma (Velike Britanije i EU) 31. oktobra što ja ne bih nikada podržao", rekao je on za BBC.

Ministar finansija je takođe naglasio da podnosi ostavku prije no što bude zamoljen da se spakuje i ode, ili da njegova funkcija de fakto prestane s raspuštanjem vlade Tereze Mej.

"Siguran sam da neću biti otpušten jer cću dati ostavku prije no što stignemo do toga", rekao je on.

"Veoma je važno da premijer može imati ministra finansija koji je na vrlo bliskoj političkoj liniji, tako da namjeravam da podnesem svoju ostavku Terezi Mej prije no što ona bude otišla u Palatu (Bakinghemsku) da podnese ostavku (kraljici Elizabeti Drugoj)", objasnio je on.

Čak i da nije sasvim nevjerovatno da će Hamond ostati na dužnosti u slučaju pobjede Borisa Džonsona, njegova izjava ilustruje otpor koji će vjerovatno dočekati Džonsona kao novog premijera, ali i strahovanje koje u Ujedinjenom Kraljevstvu podstiče "Bregzit bez dogovora" - sinonim za povratak svih carinskih i drugih formalnosti u odnosima sa EU.

Napuštanje evropskog bloka bez dogovora bi bilo "poniženje", izjavio je ministar pravde Dejvid Gok koji je danas objavio da cće podnijeti ostavku u slučaju pobjede Borisa Džonsona.

Boris Džonson (55), bivši ministar spoljnih poslova, u trci za šefa vladajuće Konzervativne stranke i mjesto premijera koje automatski dolazi uz to, ima za protivnika Džeremija Hanta (52), svog nasljednika na čelu britanske diplomatije.

Na 160.000 članova Konzervativne stranke je da odluče između njih dvojice. Glasanje će biti završeno sjutra, u ponedjeljak, a rezultat objavljen u utorak ujutro.

Pobjednik koji bude proglašen za lidera Konzervativne stranke, u srijedu će otići kod kraljice Elizabete Druge koja cće mu dati mandat da formira vladu.

Budući premijer će tada imati težak zadatak da uspije ono što Tereza Mej nije uspjela: da sprovede Bregzit u zemlji koja je o tome duboko podijeljena tri godine poslije referenduma 2016. godine.

O tome svjedoče desetine hiljada ljudi koji su se okupili u subotu na ulicama Londona da kažu "Da Evropi", a "Ne Borisu".

Nad njima je lebdio ogroman balon s njegovim likom kojim se ismijavala njegova poznata plava kosa.

"On govori bilo šta, obećava bilo šta, a radi ono što on hoće", rekao je demonstrant Majkl Fauler, s francuskom kapom u bojama evropske zastave.

Budući šef vlade moraće da se suoči s još jednim vrućim pitanjem: s tenzijama u Zalivu i iranskom zapljenom broda "Stena Impero", britanskog tankera za naftu.

Frivolna i kontroverzna ličnost poznata po ekscesima i gafovima, Boris Džonson izaziva duboko neprijateljstvo među protivnicima Bregzita, od kojih mnogi njegov miting o izlasku iz EU, održan uoči referenduma 2016. godine, smatraju samo sredstvom kojim je zadovoljio svoje lične ambicije.

Suočen s Borisom Džonsonom, Džeremi Hant ističe svoj profil bivšeg preduzetnika i predstavlja se kao ozbiljan kandidat, što je oboje sasvim suprotno ličnosti njegovog rivala.

Preporučujemo za Vas