Preminuo posljednji preživjeli logoraš iz prvog konvoja za Aušvic

"Albin se od prvog dana usredsredio na to da ne podlegne strahu i mržnji, nego da olakša svoju i situaciju ostalih logoraša"
1078 pregleda 0 komentar(a)
Albin, Foto: Screenshot (YouTube)
Albin, Foto: Screenshot (YouTube)

Posljednji preživjeli iz prvog konvoja za koncentracioni logor Aušvic, Kazimir Albin, preminuo je u Varšavi u 96. godini, saopštio je Međunarodni odbor za Aušvic.

Albin je imao 17 godina kada je došao u Aušvic, gdje je dobio broj 118, i od prvog dana se usredsredio na to da ne podlegne strahu i mržnji, nego da olakša svoju i situaciju ostalih logoraša, navodi se u saopštenju Odbora.

U februaru 1943. godine uspio je da, sa još jednim logorašem, pobjegne iz Aušvica, a potom se u Krakovu pridružio poljskom pokretu otpora i borio za oslobođenje svoje domovine, prenosi N1.

"Poslije rata Albin je smatrao da je njegova najvažnija dužnost da govori o Aušvicu i ubijenim logorašima. Pisao je knjige, držao govore, putovao i razgovarao s mladim ljudima u mnogim zemljama, a posebno mu je bilo važno da se njegov glas čuje u Njemačkoj", rekao je potpredsjednik Odbora Kristof Hibner.

Bonus video: