NAKON SASTANKA SA GLAVNIM PREGOVARAČEM EU

Evropski parlament upozorio Džonsona na posljedice Bregzita bez dogovora

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom
792 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Evropski parlament upozorio je danas novog britanskog premijera Borisa Džonsona na "ekonomski vrlo štetne posljedice" istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit) bez dogovora.

Parlament je takođe potvrdio mogućnost izmjene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmijenjen.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom.

"Nedavne izjave, uključujući one date tokom kampanje za rukovodstvo Konzervativne stranke, značajno su povećale rizik od neuređenog izlaska Velike Britanije iz EU", upozorili su predstavnici političkih grupa u Evropskom parlamentu poslije sastanka sa glavnim pregovaračem Unije, Mišelom Barnijeom.

U saopštenju se navodi da bi Bregzit bez dogovora bio "ekonomski veoma štetan", iako tu štetu ne bi obje strane osjetile na isti način.

Bregzit bez dogovora "ne bi mogao da bude zamijenjen nekim oblikom aranžmana ili mini-sporazuma između EU i Velike Britanije", naveli su evropski poslanici koji su upozorenje uputili u danu kada Džonson zvanično stupa na dužnost.

Evropski parlament je ponovio da se o već postignutom sporazuma Londona i Brisela neće ponovo pregovarati.

Preporučujemo za Vas