ODUŠEVIO NA PARADI U PARIZU

„Leteći čovjek“ spreman za let preko Lamanša

Želja Frenkija "Flajmena" Zapate je da slijedi stope velikih pionira avijacije
2095 pregleda 0 komentar(a)
Zapatin performans tokom parade na Dan pada Bastilje, Foto: Reuters
Zapatin performans tokom parade na Dan pada Bastilje, Foto: Reuters

Frenki „Flajmen“ Zapata pokušaće u četvrtak da preleti kanal na izumu koji je oduševio Makrona i Merkelovu na paradi u Parizu na Dan pada Bastilje.

Bivši šampion u džet-skiju pokušaće da u povodu obilježavanja 110. godišnjice prvog leta preko Lamanša, francuskog avijatičara Luja Blerioa, leteći na svojoj platforni sa turbo motorima, „Flajbord eru“, ponovi ovaj podvig.

Planirano je da Zapata (40) koga su francuski mediji nazvali „Letećim čovjekom“ poleti  sa plaže Sanžat u blizini Kalea i sleti u blizini Dovera, prenosi RTS.

Na polovini puta sletjeće na brod na sredini kanala kako bi promijenio ranac sa kerozinom, težak 37 kilograma, koji pokreće njegov „Flajbord“.

Nekoliko sati prije planiranog podviga, Zapata je bio prilično rezervisan po pitanju izgleda za uspjeh. Na pitanje da li je spreman, odgovorio je da je spreman koliko je to bilo moguće.

„Morali smo da udvostručimo autonomiju mašine. Malo je komplikovano, ali nadam se da ćemo uspjeti“, skromno je naveo Zapata.

Želja mu je da slijedi stope velikih pionira avijacije. Luj Blerio je bio njegov uzor i tražio je neki izazov kojim bi mogao da obeleži 110. godišnjicu njegovog podviga.

Pošto je redovna linija trajekta dosta opterećena, Zapata će sletjeti na brod na polovini kanala, promijeniti ranac i odmah nastaviti let.

Francuske pomorske vlasti su u početku odbile da odobre let, rekavši da je previše rizično, s obzirom na to da je to trasa jedne od najprometnijih brodskih linija na svijetu. Ipak su danas promijenili svoju odluku.

Zvaničnici obalske straže su naveli da je let odobren pošto je Zapata dao brojne garancije. Detaljno je opisao svoj sigurnosni plan i mjere za punjenje goriva na moru, što je omogućilo nadležnima da donesu odluku o ukidanju zabrane za ovaj prelet.

U intervjuu za Parizijen, Zapata je naveo da će ovaj let za njega biti ostvarenje sna, ali da je pod velikim pritiskom, jer je demonstracija koju je izveo na paradi 14. jula bila isuviše laka u poređenju sa preletom preko Lamanša.

„Tada sam koristio samo tri odsto mogućnosti mašine, a sada će mi trebati 99 odsto. To uopšte neće biti lako i mislim da imam oko 30 odsto šansi da uspijem“, dodao je „Leteći čovjek“.

Frenki Zapata, poreklom iz Marselja, svoj prvi let „Flajbordom“ je napravio prije tri godine.

„Turbine su mi otkinule dva prsta, a mašina se zakucala u zid radionice. Poslije toga morao sam dugo da pregovaram sa svojom suprugom kako bi mi dozvolila da ponovo počnem da je koristim“, priznaje Zapata.

Međutim, kada je vidio da mašina može da leti, shvatio je da će to biti njegovo životno opredjeljenje, kome će se posvetiti do kraja.

Poslije probnog leta „Flajbordom“ Zapata je naveo da je predviđeno da razdaljinu od 36 kilometara preleti prosječnom brzinom od 140 kilometara na sat, na nadmorskoj visini od 15 do 20 metara.

„Flajbord er“ pokreće pet mini-turbo motora, može da leti u kontinuitetu oko 10 minuta i da dostigne brzinu od 190 kilometara na čas.

Projekat je podržalo i Ministarstvo odbrane Francuske

Francuska državna agencija za odbranu dodijelila je Zapati prošlog decembra sredstva u iznosu od oko 1,3 miliona eura namenjena za rad na unapređenju leteće platforme, pošto su strani investitori pokazali interesovanje za njegov pronalazak.

Florens Parli, francuska ministarka odbrane, smatra da se ovaj izum može testirati za različite vrste namjene, kao logistička podrška ili platforma za napad.