Nezapamćeni talas vrućine hara Evropom, ima mrtvih

Najnoviji toplotni talas upoređuje se s ljetnim žegama iz 2003. kada je život izgubilo gotovo 15 hiljada ljudi
2656 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Vatikana, Foto: Reuters
Detalj iz Vatikana, Foto: Reuters

Očekuje se da će temperature u velikom dijelu zapadne Evrope danas ponovno dostići rekordne nivoe, na vrhuncu drugog toplotnog talasa u samo mjesec dana.

Na sjeveru Francuske izdan je crveni alarm, a očekuje se kako će temperatura u Parizu dostići 41 stepen Celzijusa.

U Ujedinjenom Kraljevstvu predviđa se temperatura od 39 stepeni. Mašinovođama je naloženo da voze sporije kako bi spriječili izvijanje šina od vrućine.

Belgijski, njemački i holandski temperaturni rekordi mogli bi biti srušeni drugi put u dva dana.

"Klimatske promjene povećale su mogućnost pojave i intenzitet toplotnog talasa širom Evrope", rekli su iz britanskog državnog meteorološkog zavoda.

Francuski mediji prenose da je pet smrti povezano sa toplotnim talasom.

Vlasti su izdale crveni alarm, najviši nivo upozorenja, za regiju Pariza i 19 drugih francuskih departmana, pozvavši na "potpuni oprez".

Najnoviji toplotni talas upoređuje se s ljetnim žegama iz 2003. kada je život izgubilo gotovo 15 hiljada ljudi.

Francuska prijestonica uvela je treći od četiri stepena obrane od toplotnog talasa koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česmi i raspršivača vlage te niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih vrućina.

Belgija, Njemačka i Holandija već su u srijedu zabilježile najviše temperature u istoriji, sa 39,9, 40,5 te 39,3 stepeni Celzijusa.

Međutim, prognostičari predviđaju kako bi živa u termometru mogla u četvrtak skočiti još više, a na jugoistoku Holadije očekuje se rekordnih 40 stepena Celzijusa, prenosi Hina.

Četrdesetak stepeni očekuje se i u gradovima u središtu i na sjeveru Italije, u Firenci i Ferrari. No zemlju neće zahvatiti toplotni talas u pravom smislu jer će jug i središte Evrope ovaj put biti pošteđeni.

Bonus video: