Ukrajinci zaplijenili ruski tanker, oslobodili posadu

Prema navodima ukrajinske bezbjednosne službe, tim tankerom su blokirana tri ukrajinska broda u Kerčkom prolazu
2675 pregleda 0 komentar(a)
Zaplijenjeni ruski tanker, Foto: Reuters
Zaplijenjeni ruski tanker, Foto: Reuters

Ukrajina je oslobodila posadu ruskog tankera zadržanu u luci Izmail, ali plovilo i dalje zadržavaju ukrajinske vlasti, objavila je ruska novinska agencija RIA pozivajući se na rusku ambasadu u Ukrajini.

Ukrajina je ranije danas zaplijenila ruski tanker zbog navodne umiješanosti u zapljenu tri ukrajinska broda u novembru, a Moskva je zaprijetila Kijevu posljedicama ako se ruski građani "uzmu za taoce".

Prije puštanja na slobodu ispitano je deset članova posade, prenosi Hina.

Zapljena tankera

Tanker i dalje drže ukrajinske vlasti jer su, prema navodima ukrajinske bezbjednosne službe, tim tankerom blokirana tri ukrajinska broda u Kerčkom prolazu koji povezuje Crno more s manjim Azovskim morem u pomorskom incidentu koji se dogodio 25. novembra.

Zapljena tankera mogla bi narušiti pregovore o mogućoj razmjeni zarobljenika između dviju zemalja i dolazi tek nekoliko sedmica nakon što je novi predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski prvi put razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Incident će dodatno pogoršati odnose između Kijeva i Moskve koji su već upropašteni ruskom aneksijom Krima 2014. i davanjem potpore proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Bonus video: