"SISTEMATSKO KRŠENJE PROPISA"

Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU zbog zagađenog vazduha

Po Evropskoj agenciji za životnu sredinu, u Španiji od NO2 godišnje prijevremeno umre 9.000 ljudi
732 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija je podnijela prijavu Sudu pravde Evropske unije protiv Španije i Bugarske, koje je Brisel ranije pozvao da poštuju propise o kvalitetu vazduha.

Evropska komisija je maja 2018. godine, poslije deset godina upozorenja, odlučila da podnese prijavu protiv šest članica Unije, među kojima su bile Njemačka i Francuska, zbog nepoštovanja propisa o zagađenju vazduha.

Sad je red na Španiju za koju Brisel smatra da "sistematski krši propise o količini azot-dioksida (nusprodukta sagorevanja), koji su pravno obavezujući od 2010. godine", navodi se u saopštenju Evropske komisije. Prekoračenje zagađenja je u gradskim zonama Madrida, Barselone i u naselju kod njenog aerodroma.

Emisije NO2 s najfinijim česticama PM10 su među glavnim uzročnicima zagađenja vazduha u EU zbog saobraćajne gužve i dizel-motora.

Po Evropskoj agenciji za životnu sredinu, u Španiji od NO2 godišnje prijevremeno umre 9.000 ljudi.

Bugarskoj, koja je već osuđena zbog nepoštovanja propisa o dopšutenoj količini čestica u vazduhu, ovog puta se zamjera prekoračenje graničnih vrijednosti sumpor-dioksica (SO2) koji potiče od sagorijevanja fosilnog goriva.

Evropska komisija je upozorila Hrvatsku i Rumuniju zbog "sistematskog nepoštovanja" praćenja zagađenja vazduha, dok je Grčka pozvana da poboljša zaštitu svojih građana od emisije gasova iz industrije, a upozorenje je dobila i Poljska koja krši odredbe iz jedne presude Suda pravde EU.

Preporučujemo za Vas