TEMPERATURE IZNAD 40 STEPENI CELZIJUSA

Vrućinu prate oluje s gradom i grmljavinom: Problemi u saobraćaju u Zapadnoj Evropi

Oluja s gradom koja je zahvatila rutu trke "Tur de Frans" u Alpima bila je toliko iznenadna i jaka da su organizatori prekinuli takmičenje
2118 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Pariza gdje je temperatura bila preko 40 stepeni, Foto: BETA/AP
Detalj iz Pariza gdje je temperatura bila preko 40 stepeni, Foto: BETA/AP

Temperature u Evropi počele su da padaju, ali je toplotni talas praćen olujama s gradom i grmljavinom danas izazvao probleme na britanskim aerodromima i doveo do prekida biciklističke trke "Tur de Frans".

Putnici na dva najveća britanska aerodroma - Hitrou i Getvik, suočili su se s dodatnim odlaganjima letova zbog tehničkog problema.

Poslije nekoliko sati bez letova u Velikoj Britaniji, služba za kontrolu vazdušnog saobraćaja (NATS) saopštila je da je riješila tehnički problem i da će moći da poveća obim saobraćaja.

"Vremenske prilike nastavljaju da dovode do značajnih poremećaja širom zemlje i Evrope, što je dodatno zakomplikovalo današnju operaciju", navela je NATS.

Danas je drugi dan zaredom bilo poremećaja u saobraćaju u evropskim gradovima, a u mnogim mjestima u Zapadnoj Evropi zabilježene su temperature iznad 40 stepeni Celzijusa.

U Francuskoj su nepodnošljivu vrućinu danas zamijenile oluje.

Oluja s gradom koja je zahvatila rutu trke "Tur de Frans" u Alpima bila je toliko iznenadna i jaka da su organizatori prekinuli takmičenje.

Tronedjeljna trka gotovo se nikad ne prekida zbog vremenskih prilika.

S odlaganjima polazaka zbog vrućine suočili su se i putnici britanske željeznice, kao i oni koji koriste željezničku liniju Jurostar (Eurostar) do i iz Pariza.

U glavnom gradu Francuske juče je zabilježen najtopliji dan otkad se rade mjerenja, s temperaturom od 42,6 stepeni Celzijusa.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je u Botaničkoj bašti Univerziteta Kembridž juče bilo 38,7 stepeni Celzijusa, a ako se potvrdi kao tačna, ta temperatura biće najviša zabilježena u toj zemlji do sada.

Dosadašnji rekord bio je 38,5 stepeni, u avgustu 2003. godine.

Preporučujemo za Vas