Moskva: Uhapšeno više od 1.000 ljudi, policija upala u televiziju koja je prenosila protest

Ispred kabineta gradonačelnika bilo je guranja demonstranata i policije koja je povremeno ulijetala u masu s podignutim pendrecima
3924 pregleda 14 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2019. 21:39h

Ruska policija danas je oštro reagovala protiv demonstranata u centru Moskve, prebijajući neke i hapseći više od 1.000 učesnika neodobrenog protesta održanog zbog odbijanja kandidatura nekih opozicionih političara za lokalne izbore.

Moskovska policija je saopštila da je uhapsila 1.074 osobe tokom protesta zbog odbijanja kandidatura opozicionih političara za izbore za moskovsku skupštinu 8. septembra, prenijele su agencije TASS i RIA-Novosti.

Za sada nema informacija o optužbama koje bi uhapšenima mogle da budu stavljene na teret.

Protest koji je trajao više od sedam sati prvobitno je bio u blizini kabineta gradonačelnika, a pošto je policija poslije nekoliko sati ispraznila tu oblast, demonstranti su nastavili s negodovanjem na trgu udaljenom oko kilometar.

Policija je tada započela novu seriju hapšenja.

Policija je danas upala i u televiziju koja je uživo prenosila protest, a ranije je saopštila da je na protestu bilo oko 3.500 demonstranata.

Ispred kabineta gradonačelnika bilo je guranja demonstranata i policije koja je povremeno ulijetala u masu s podignutim pendrecima.

Demonstranti su uzvikivali "Rusija će biti slobodna" i "Koga bijete".

Jedna mlada žena je obilno krvarila pošto je dobila udarac u glavu.

Nekoliko opozicionih aktivista koji su željeli da učestvuju na izborima za moskovsku skupštinu uhapšeno je prije protesta na različitim lokacijama u gradu.

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni osuđen je u srijedu na 30 dana zatvora zbog pozivanja na neodobren subotnji skup u centru Moskve.

Septembarski izbori za skupštinu Moskve zatresli su rusku političku scenu pošto se Kremlj suočava s jakom opozicijom u glavnom gradu sa 12,6 miliona ljudi.

Moskovljani 8. septembra biraju na pet godina svih 45 odbornika gradske skupštine koja je sada pod kontrolom vladajuće Jedinstvene Rusije.

Galerija

Bonus video: