Kontraofanziva protiv Džonsona: Obje partije "torpeduju" Bregzit bez dogovora?

Gardijan piše da je sastanak Hamonda i Starmera dokaz da poslanici iz obje britanske političke partije zaziru od Džonsonovog plana da Veliku Britaniju izvede iz EU bez dogovora 31. oktobra
3740 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: Reuters
Džonson, Foto: Reuters

Bivši ministar finansija Velike Britanije i član Konzervativne partije Filip Hamond razgovarao je sa Kirom Starmerom iz Laburističke partije da bi dogovorili zajedničke poteze dvije partije sa ciljem sprječavanja novog premijera Borisa Džonsona da zemlju izvede iz EU (Bregzit) bez dogovora, piše Gardijan.

Do razgovora je došlo u srijedu nešto prije nego što je Džonson i zvanično postao premijer.

Hamond je podnio ostavku na mjesto ministra kada je Džonson postao premijer.

Gardijan piše da je sastanak Hamonda i Starmera dokaz da poslanici iz obje britanske političke partije zaziru od Džonsonovog plana da Veliku Britaniju izvede iz EU bez dogovora 31. oktobra.

Razumljivo je da nekadašnji politički protivnici Hamond i Starmer rade zajedno tokom ljeta zajedno sa ostalim parlamentarcima koji se protive napuštanju EU bez dogovora, uključujući bivše ministre iz redova konzervativaca Olivera Letvina i Dominika Griva da bi pronašli rješenje kako da na najbolji način iskoriste glasove u parlamentu da "torpeduju izlazak iz EU bez dogovora", navodi britanski list.

Starmer je u subotu uveče potvrdio da je dolazak Džonsona na mjesto premijera podstakao međupartijske razgovore na najvišem nivou uključujući konzervativce koje je Džonson otpustio ili one koji su dali ostavke jer se ne slažu sa napuštanjem EU bez dogovora.

Gardijan ovo naziva kontraofanzivom obje partije protiv Džonsonovog "tvrdog Bregzit kabineta i vlade".

"Politički pravac pod Borisom Džonsonom je jasan i zato je još važnije više nego ikad da izgradimo snažan savez između partija da spriječimo Bregzit bez dogovora. Taj posao će se intenzivirati tokom ljeta prije nego što parlament nastavi da radi u septembru", kazao je Starmer.

Bonus video: