Micotakis na Kipru: Kraj turske okupacije glavni prioritet

On je naglasio da bi buduće rješenje tog pitanja trebalo da ukine zastjarelu instituciju garancija
722 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka dvojice lidera, Foto: Reuters
Sa sastanka dvojice lidera, Foto: Reuters

Grčka zaslužuje obnovljeno povjerenje svojih kreditora i potreban joj je Kipar da joj pomogne u tim naporima, izjavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsjednikom Kiparske Republike Nikosom Anastasiadesom u Nikoziji. Dodao je da je kraj turske okupacije glavni prioritet za ostrvo.

Govoreći o reformama državne organizacije, smanjenju poreza na nekretnine i drugim inicijativama, Micotakis je pohvalio i reformske napore Anastasiadesa na Kipru, prenijela je Ana.

Micotakis je rekao da je kraj turske okupacije glavni prioritet za ostrvo i naglasio da bi buduće rješenje tog pitanja trebalo da ukine zastjarelu instituciju garancija.

Izrazio je i optimizam zbog budućeg sastanka Anastasiadesa sa liderom kiparskih Turaka Mustafom Akindžijem, prenosi Tanjug.

Anastasiades je istakao da se sa Micotakisom saglasio da je ponovno pokretanje pregovora o kiparskom pitanju "zahtjeva aktivan doprinos Turske u stvaranju prave klime, te u okončanju ilegalnih aktivnosti unutar EEZ-a Kipra i u planovima za zapečaćeno područje u Famagusti".

Nikozija je spremna da podrži odluku bez pobjednika i gubitnika, rekao je Anastasiades i dodao da će garantovati njenu efikasnost i održivost i da će štititi ljudska prava svih legalnih građana Kipra, bez super privilegija za jednu zajednicu na račun druge.

Bonus video: